FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader poslao je čestitku pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, u povodu Dana Oružanih snaga. "Hrvatska vojska, stvarana u teškim uvjetima Domovinskog rata, kroz pobjede i ratne uspjehe, omogućila je hrvatskim građanima život u slobodi i miru. Ne smijemo dopustiti da padnu u zaborav oni hrvatski vojnici koji su predanost domovini i svome narodu iskazali položivši svoje živote", poručuje premijer u čestitci. Hrvatska se s ponosom sjeća tih dana, svjesna da su već tada stvoreni temelji našeg puta prema Europi, ističe Sanader, dodajući da Hrvatska vojska ide u korak sa suvremenim trendovima i ubrzano se približava članstvu u NATO savezu.

ZAGREB - Polaganjem vijenca na spomen-ploču na stadionu NK Zagreb te okruglim stolom udruga "Branitelji Hrvatske" obilježila 13. obljetnicu prvog postrojavanja Zbora narodne garde (ZNG). Otvorivši okrugli stol u krugu stadiona NK Zagreba, predsjednik Udruge Damir Ćurik rekao je da udruga izražava nezadovoljstvo zbog mjesta na kojem se danas obilježava Dan OSRH, na Jarunu, a ne na mjestu na kojem je Hrvatska vojska prvi put postrojena - stadionu NK Zagreb. Ti povijesni događaji i ovo mjesto ne mogu se zaboraviti, rekao je, dometnuvši da hrvatski branitelji dižu svoj glas protiv toga da se ovo povijesno mjesto sruši. Današnjem skupu udruge "Branitelji Hrvatske" nazočili su mnogi gosti iz hrvatskoga javnog i političkog života te gosti iz BiH, a zaslužnim pojedincima uručene su plakete i zahvalnice.

ZAGREB - Državno odvjetništvo, kao pravni zastupnik države, trebalo bi putem nagodbi početi rješavati potraživanja građana i pravnih osoba koji od države potražuju 8,5 milijardi kuna, kazala je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt predstavljajući državnim odvjetnicima program reforme hrvatskog pravosuđa. U namjeri da se skrate sudski postupci ministrica je državnim odvjetnicima poručila da s više hrabrosti moraju odlučivati o žalbama, procjenjivati oportunost njihova ulaganja, te što je češće moguće koristiti alternative načine rješavanja kaznenih predmeta za lakša kaznena djela. U prvom redu, kazala je, riječ je o odgodama kaznenog progona, nagodbama u istrazi i donošenju presuda od strane istražnog suca. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kazao je da su državna odvjetništva u poslijednje dvije godine riješila gotovo sve zaostatke, čime su "dosegnuti standardi Europske unije".

ZAGREB - Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić komentirajući danas Vladinu odluku o odgodi odluke o smanjenju PDV-a i visini proračunskog deficita, ustvrdio je da je Vlada nesposobna i opasna za Hrvatsku. Vlada je povećala javnu potrošnju i smanjila ulaganja što će dovesti do daljnjeg zaostajanja za tranzicijskim zemljama, što potvrđuju i nezavisni ekonomisti, ustvrdio je Čačić na konferenciji za novinare. U vezi s proračunskim deficitom Čačić je rekao da ga Vlada napuhava koliko joj je god potrebno da bi opravdala vlastitu neposobnost. Prema Čačićevim riječima rodonačelnik takvog pristupa je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Andrija Hebrang. "Gospodo iz Vlade, recite javnosti ne znamo raditi", poručio je Čačić ocijenivši da se "radi o nesposobnoj i opasnoj ekipi za ovu zemlju".

ZAGREB - Hrvatski blok (HB) zatražio je danas od Vlade da Saboru predloži izmjene Zakona o državnim blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kako bi se 30. svibnja ponovno obilježavao kao Dan državnosti. "Zahtijevamo da Vlada, pod težinom argumenata koje su HDZ-ovi zastupnici iznosili dok su bili u oporbi, predloži izmjenu tog zakona, na način da se Dan državnosti kao blagdan ponovno obilježava 30. svibnja", stoji u HB-ovu prioćenju. Prošli saziv Sabora je 2001., na prijedlog HSLS-ovca Ive Škrabala, izmijenio taj zakon, pa se kao Dan državnosti, umjesto 30. svibnja, od tada obilježava 25. lipnja, u spomen na saborsku odluku o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ.

ZAGREB - U povodu 31. svibnja, Svjetskog dana nepušenja, saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo upozorava da su za rješavanje tog javno-zdravstvenog problema potrebni prevencija i edukacija s uključivanjem svih subjekata, počevši od Ministarstva zdravstva pa do Ministarstva prosvjete i športa. Pušenje duhanskih proizvoda jedan je od velikih hrvatskih zdravstvenih problema. U Hrvatskoj, po nekim pokazateljima, redovito puši 34,1 posto muškaraca i 26,6 posto žena, što je značajno iznad europskog prosjeka. U Hrvatskoj je donesen Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Hrvatski sabor je 2002. godine usvojio Rezoluciju o prevenciji pušenja.

SINJ - Upravni i Nadzorni odbor VAD-a te Časni alkarski sud s današnje zajedničke sjednice u povodu haaške optužnice protiv alkarskog vojvode i generala Mirka Norca objavili su i priopćenje za javnost u kojem Norcu daje potporu. "Uvjereni smo u Norčevu nevinost, dosljednost, nacionalnu samosvijest te tjelesnu i duhovnu snagu da će izdržati i ove nove nepravedne optužbe", navodi se u priopćenju sa sjednice. Priopćenjima potpore Norcu danas su se oglasili i poglavarstva grada Sinja i općine Otok, Norčeva rodnog mjesta, te Gradski odbor HDZ-a i Udruga hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata Cetinske krajine.

ZAGREB - Končar - električke lokomotive, tvrtka iz sastava koncerna Končar, u utorak 1. lipnja, obilježiti će završetak modernizacije prve lokomotive serije 441 za Javno željezničko transportno poduzeće Beograd (JŽTP Beograd), objavili su iz Končar-a. To je prva od ukupno 38 lokomotiva koliko će se obnoviti i modernizirati prema ugovoru sklopljenom u rujnu prošle godine između te dvije tvrtke. Posao vrijedan 25 milijuna eura Končar je, kao najbolji ponuditelj, dobio na međunarodnom natječaju. Končar će ugovoreni posao realizirati u roku od 30 mjeseci, a u realizaciji posla sudjeluju i tvrtke iz Srbije i Crne Gore - MIN iz Niša i Minel iz Beograda.

PULA - Nepravomoćnom presudom Sudskog vijeća Županijskog suda u Puli pod predsjedanjem suca Damira Krpana, danas su četvorica optuženika za krijumčarenje više od 300 kilograma kokaina s Antila u Hrvatsku kažnjena dugogodišnjim zatvorskim kaznama. Prvooptuženi Draško Čubrilović (60) iz Zagreba osuđen je na zatvorsku kaznu od 25 godina, drugooptuženi Angel Andonov (45), također iz Zagreba, na 21 godinu, trećeoptuženi Duško Kotlar iz Slavonskog Broda na 20 godina i četvrtooptuženi slvenski državljanin Ernest Vergles (61) iz Kopra na 15 godina, a izrečena mu je i sigurnosna mjera trajna izgona iz Hrvatske.

VARAŽDIN - Varaždinska policija danas je istražnom sucu Županijskog suda privela 40-godišnjeg M.T., navodnog organizatora i predvodnika mreže krijumčara heroina, kojoj su pripadala trojica Varaždinaca koji su prije tri dana uhićeni na dubrovačkom području nakon što je u automobilu jednog od njih pronađeno skoro 20 kilograma heroina. U priopćenju varaždinske policije stoji da je uhićenjem tog 40-godišnjaka razbijen cjelokupni krijumčarski lanac heroina, od klasičnih kurira (vozača) i ostalih 'karika u lancu' te posrednika do organizatora krijumčarenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙