FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - U povodu Dana Oružanih snaga RH i Dana Kopnene vojske hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić obišao je danas njihove edukativne i promotivne sadržaje, te je bio na predstavljanju njihovih aktivnosti na zagrebačkom Jarunu. Ministar obrane Berislav Rončević najave o ukinuću Ratnog zrakoplovstva i gašenju Ratne mornarice nazvao je dezinformacijama, koje su se, kako je rekao, pojavile i u vezi s radarskim sustavima. Rončević je u vezi sa smanjenjem Ministarstva obrane rekao kako Vlada ima "plan izdvajanja", koji za ovu godinu predviđa 4800 ljudi, a teče prema planu. Očekujemo da ćemo na jesen raspisati natječaj za prijam u vojnu službu, po planu, 650 djelatnih vojnih osoba i 60 državnih službenika i namještenika.

ZAGREB - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) na današnjoj je sjednici uvjetno prihvatio ponudu Europapress Holdinga (EPH) za kupnju 34,63 posto dionica Slobodne Dalmacije, a prihvaćanje ponude uvjetovano je pozitivnim mišljenjem Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o dopuštenoj koncentraciji na medijskom tržištu. Izjavio je to nakon sjednice predsjednik UO HFP-a Andrija Hebrang, dodavši da pregovori još uvijek nisu gotovi jer postoji još nekoliko dilema o kojima se razgovara, poput primjerice obveza Slobodne Dalmacije koje još nisu poznate i otkrivene.

ZAGREB - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) je prihvatio tekst natječaja za razvoj i privatizaciju hotelske tvrtke Sunčani Hvar koji će biti objavljen najkasnije krajem idućeg tjedna, izvijestio je novinare predsjednik UO HFP-a i potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang. Natječaj će se provesti u dva kruga, pri čemu će se u prvom krugu prikupljati neobvezujuće ponude, a u drugom obvezujuće. Osnovno je da će Sunčani Hvar na natječaj po modelu javno privatnog partnerstva, kazao je potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac. Dodao je da će se natječaj odnositi na 62,3 posto dionica Sunčanog Hvara, koliko ih je u državnom portfelju, te da podrazumijeva cijelu tvrtku, a ne pojedinačne hotele.

SLAVONSKI BROD - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Slavonskome Brodu na prigodnoj svečanosti otvorio novu tvornicu varaždinske "Vindije" za proizvodnju svježega purećeg mesa i prerađevina. U kupnju bivše slavonskobrodske veterinarske stanice u stečaju, obnovu i opremu nove tvornice "Vindija" je uložila oko 170 milijuna kuna. Glavni direktor poslovnog sustava "Vindije" Dragutin Drk podsjetio je kako u "Vindonu" trenutačno radi 170 radnika, a namjeravaju ih zaposliti još 80, uglavnom iz Brodsko-posavske županije. "Vindon" na domaće i strano tržište (Švedska, Austrijai dr.) izvozi 60 proizvoda, a planira izvoziti i do 50 posto proizvoda. "Danas je, uz varaždinsku 'Koku', 'Vindon' jedini izvoznik mesa peradi u zemlje Europske unije", rekao je Drk.

RIJEKA - Na riječkom Trgovačkom sudu danas je održano prvo ročište u postupku u kojem je Republika Hrvatska podnijela tužbu kojom traži da se na dijelu nekretnina na kojima je upisano pravo vlasništva u korist brodogradilišta Viktora lenca utvrdi pomorsko dobro. Pravni zastupnici države traže da se točno utvrde nekretnine koje su pomorsko dobro i na kojima se ne može stjecati pravo vlasništva te da se naloži brisanje upisa vlasništva V. Lenca na pomorskom dobru. Hrvatski fond za privatizaciju donio je još u postupku pretvorbe brodogradilišta Viktora Lenca 1996. rješenje kojim je utvrđeno koje nekretnine ne ulaze u temeljni kapital brodogradilišta jer se nalaze na pomorskom dobru. Brodogradilište Viktor Lenac je u stečaju od prosinca prošle godine, a najveći su vjerovnici Ministarsto financija i HBOR.

KLADNJICE - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i saborski zastupnik Anto Đapić danas je u Kladnjicama u Kaštelanskoj zagori najavio za idući tjedan izvanrednu sjednicu saborskog Odbora za predstavke i pritužbe, na kojoj će raspravljati o zahtjevu Lećevičana i Unešićana da se odustane od izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom. Đapić je kazao da će kao predsjednik saborskog Odbora na sjednicu pozvati ministricu Marinu Matulović-Dropulić, splitsko-dalmatinskog i šibensko-kninskog župana te predstavnike ekološke udruge "Rast" . Izrazio je nadu da će najavljena sjednica saborskog Odbora napokon postići barem to da sve sukobljene strane sjednu za isti sol i čuju jedni druge, a to se, kako je kazao, do sada nije dogodilo.

ZAGREB - Nakon podizanja optužnice zbog otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je produljilo pritvor šestorici optuženih, koji su uhićeni krajem veljače i početkom ožujka. Po riječima predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Božidara Rumenjaka, šestorici optuženika koji su dostupni hrvatskom pravosuđu danas će biti uručena i optužnica koju je protiv njih, kao i četvorice koji su u bijegu, podigao Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Rumenjak je pojasnio da optuženi u roku od osam dana mogu uložiti prigovor na optužnicu, dok se na odluku o produljenju pritvora mogu žaliti Vrhovnom sudu.

PULA - Nepravomoćnom presudom Sudskog vijeća Županijskog suda u Puli pod predsjedanjem suca Damira Krpana, danas su četvorica optuženika za krijumčarenje više od 300 kilograma kokaina s Antila u Hrvatsku kažnjena dugogodišnjim zatvorskim kaznama. Prvooptuženi Draško Čubrilović (60) iz Zagreba osuđen je na zatvorsku kaznu od 25 godina, drugooptuženi Angel Andonov (45), također iz Zagreba, na 21 godinu, trećeoptuženi Duško Kotlar iz Slavonskog Broda na 20 godina i četvrtooptuženi slvenski državljanin Ernest Vergles (61) iz Kopra na 15 godina, a izrečena mu je i sigurnosna mjera trajna izgona iz Hrvatske.

RIJEKA - Primorsko-goranska policijska uprava u sljedećem će razdoblju dati prednost borbi protiv zloporabe opojnih droga, nasilja u školama i obitelji, te većoj sigurnosti u prometu, najavio je na konferenciji za novinare nedavno imenovani načelnik te policijske uprave Oliver Grbić. Podsjetio je da je primorsko-goranska Policijska uprava prošle godine razbila tri dobro organizirane skupine koje su se bavile krijumčarenjem i preprodajom droge, a u posljednjoj akciji uhićeno je 18 osoba. Načelnik Grbić je upozorio na poražavajuće rezultate kontrole vozača jer policija oduzme od 65 do 90 vozačkih dozvola na tjedan. Posebno zabrinjava dob tih vozača, koji imaju od 18 do 26 godina, te veći udjel žena među prekršiteljima, oko 25 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙