FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP-ovi saborski zastupnici u Karlovcu

KARLOVAC, 14. lipnja 2004. (Hina) - Većinsko odlučivanje nije jedinodemokratsko odlučivanje, a izravan izbor gradonačelnika koji bidjelovao potpuno nevezano od stranaka i gradskog vijeća ne bi, pomišljenju saborskog zastupnika SDP-a Antuna Vujića, bio napredak udemokraciji.
KARLOVAC, 14. lipnja 2004. (Hina) - Većinsko odlučivanje nije jedino demokratsko odlučivanje, a izravan izbor gradonačelnika koji bi djelovao potpuno nevezano od stranaka i gradskog vijeća ne bi, po mišljenju saborskog zastupnika SDP-a Antuna Vujića, bio napredak u demokraciji.

Vujić je danas u Karlovcu u Županijskoj organizaciji SDP-a sa saborskim zastupnicama Gordanom Sobol i Vesnom Škulić u ime Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru sazvao tiskovnu konferenciju.

Govoreći o manjkavostima izravna izbora gradonačelnika, Vujić je istaknuo da su u sjevernim zemljama stranke filter za rad gradonačelnika, a u Londonu, primjerice, gdje je izbor gradonačelnika izravan, sustav zaštite od gradonačelnikove samovolje je strog sustav parlamentarizma, neovisno i jako sudstvo te jak i učinkovit korektiv civilno društvo, što u nas ne postoji.

Gordana Sobol oštro je kritizirala rad Hrvatskog sabora, jer smatra da HDZ namjerno stavlja parlament u drugi plan, tj. da se pokušava progurati kancelarski sustav vladanja s Ivom Sanaderom na čelu.

Vujić je rekao da se u Saboru umjesto o aktualnim političkim pitanjima raspravlja o izmišljenim općim političkim pitanjima: "što je, kad i kako prije desetak godina tko radio", s ciljem da se ne uoči, kako je ocijenio, "totalna politička regresija". Smatra da je to "bacanje prašine u oči da se ne vidi kako se HDZ u Saboru redovito suočava s pitanjem neizvršavanja obećanja".

Vesna Škulić je rekla da je u prilagodbi hrvatskih dokumenata dokumentima EU-a o problematici osoba s invaliditetom "Nacionalna strategija jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2002. do 2006. " (koju je izradio i počeo primjenjivati Državni zavod za zaštitu obitelji materinstva i mladeži) dobio od Vijeća ministara EU-a ocjenu kao "najbolji dokument o toj problematici", a nova je Vlada ukinula Zavod i, kako tvrdi Škulić, sada nitko ne zna što će biti s tom strategijom.

"Tek je prije nekoliko dana počelo djelovati Vladino Povjerenstvo za osobe s invaliditetom, ali se ukidanjem Zavoda i preustrojem ministarstava provedba strategije rasplinula na tri odvojena ministarstva i od studenog do danas problematika osoba s invaliditetom je u drugom planu", ocijenila je Škulić. Navela je da je u Hrvatskoj, po podatcima iz Strategije, 429.421 invalidna osoba, od kojih 7201 u invalidskim kolicima, a 12.488 je nepokretnih i trajno vezanih uz postelju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙