FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D&B: kreditni rejting Hrvatske za lipanj i dalje DB4d

ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - Kreditni rejting Hrvatske za lipanj,po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), ostajenepromijenjen, s ocjenom DB4d, koja Hrvatsku svrstava među zemljeumjerenog rizika za ulaganja, a profil rizičnosti Hrvatske i ovog jemjeseca karakteriziran političkim aspektima procesa približavanjaEuropskoj uniji.
ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - Kreditni rejting Hrvatske za lipanj, po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), ostaje nepromijenjen, s ocjenom DB4d, koja Hrvatsku svrstava među zemlje umjerenog rizika za ulaganja, a profil rizičnosti Hrvatske i ovog je mjeseca karakteriziran političkim aspektima procesa približavanja Europskoj uniji.

U izvješću D&B-a koje prenosi zagrebačka tvrtka BonLine ističe se tako da je početkom svibnja Nizozemska ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Nizozemska je, kao i Velika Britanija, ratifikaciju odgađala zbog 'zabrinutosti' oko suradnje Hrvatske s Haaškim sudom, koja je otklonjena ocjenom Europske komisije u travnju da je ta suradnja zadnjih mjeseci značajno poboljšana, navodi se u izvješću.

Ratifikaciju SSP-a od strane Nizozemske i britansku najavu ratifikacije u D&B-u drže vjerojatnim znakom da će Hrvatska u lipnju dobiti status zemlje kandidata za punopravno članstvo u EU, što bi značilo da bi se s pregovorima moglo započeti početkom iduće godine.

U D&B-u ne umanjuju mogućnost da bi Hrvatska u EU mogla ući 2007. godine s Bugarskom i Rumunjskom, no napominju kako je pred Hrvatskom velik posao dostizanja razine usklađenosti zakonodavstva s EU na kojoj su sada te dvije zemlje (one bi pregovore trebale dovršiti ove godine).

Također, ističu kako će datum ulaska Hrvatske u EU ovisiti i o uspjehu posljednjeg vala proširenja Unije, kao i o daljnjim potvrdama suradnje s Haaškim sudom.

Uzimajući sve to u obzir, u D&B-u drže kako za ulazak Hrvatske u EU 2007. godine postoji 60 posto mogućnosti.

Na ljestvici 25 tranzicijskih zemlja za koje se ocjenjuje kreditni rejting Hrvatska je na 10. mjestu, iza Bugarske te ispred Rumunjske, koje nose istu ocjenu rizičnosti.

Čelno mjesto D&B-ove ljestvice, sa najboljim kreditnim rejtingom - DB2c zauzima Slovenija, a na drugom je mjestu s ocjenom DB2d Mađarska. Taj ih rejting ocjenjuje kao zemlje niskog rizika za ulagače.

Začelje ljestvice sa ocjenom DB6d zadržavaju Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Srbija i Crna Gora, Tadžekistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Ta ocjena znači da je riječ o zemljama u kojima postoji vrlo visok rizik da se ulagačima njihova investicija neće vratiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙