FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: SCHROEDER NE ODUSTAJE OD REFORMI, OPORBA UPOZORAVA VLAST

BERLIN, 14. lipnja 2004. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroedernajavio je u ponedjeljak da će i dalje ustrajati na reformskojpolitici svoje Vlade unatoč teškom porazu kojeg je na europskim ilokalnim izborima u Njemačkoj pretrpjela njegova Socijaldemokratskastranka Njemačke (SPD), dok istodobno oporbeni političari upozoravajukako je prema tim rezultatima vrijeme za raspisivanje novihparlamentarnih izbora.
BERLIN, 14. lipnja 2004. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder najavio je u ponedjeljak da će i dalje ustrajati na reformskoj politici svoje Vlade unatoč teškom porazu kojeg je na europskim i lokalnim izborima u Njemačkoj pretrpjela njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), dok istodobno oporbeni političari upozoravaju kako je prema tim rezultatima vrijeme za raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Schroeder je prije sastanka predsjedništva SPD-a u Berlinu, na kojem se raspravljalo o najslabijem rezultatu socijaldemokrata na nekom od izbora na državnoj razini, izjavio da ni nakon jučerašnjeg izbornog ishoda nema alternative reformskom programu "Agenda 2010".

On je izrazio žaljenje zbog toga što građani Njemačke ne podržavaju vladine reforme te istovremeno zaključio da su u gotovo svim europskim zemljama birači na nedjeljnim izborima svojim vladama dali "žuti karton".

Predsjednik oporbene Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber neizravno je zatražio ostavku kancelara. Vlada koju podržava manje od trećine birača mora dobro razmisliti ima li uopće smisla daljnji ostanak na vlasti, zaključio je Stoiber. I predsjednik oporbene Liberalno-demokratske stranke (FDP) Guido Westerwelle smatra da je ishod jučerašnjih europskih izbora i izbora za parlament u saveznoj pokrajini Thueringen pokazao da je došlo vrijeme za raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Unija CDU/CSU je na nedjeljnim izborima, unatoč osjetnom gubitku glasova u usporedbi s posljednjim izborima, izišla kao uvjerljivi pobjednik. SPD je gubitkom gotovo 8 posto glasova te osvojenih 22 posto na europskim i 15 posto na lokalnim izborima zabilježio rekordno niske rezultate. Demokršćani će u saveznoj pokrajini Thueringen i sljedećih pet godina vladati apsolutnom većinom. Značajan porast glasova zabilježila je manja stranka vladajuće koalicije, Zeleni.

Na jučerašnjim izborima je zabilježen i rekordno nizak odaziv birača. Tako je na europske izbore izišlo tek nešto više od 44 posto birača, što je najslabiji odaziv od kada se održavaju izbori za europski parlament.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙