FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA ZA ŠTO HITNIJE UVOĐENJE NOVIH EU PUTOVNICA S BIOMETRIČKIM OZNAKAMA

BERLIN, 8. lipnja 2004. (Hina) - Njemački ministar unutarnjih poslovaOtto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) ustrajava na štoskorijem uvođenju EU putovnica s tzv. biometričkim oznakama pozvavši,prilikom otvaranja susreta europskih ministara pravosuđa i unutarnjihposlova u utorak u Luksemburgu, članice Europske unije da, kao iNjemačka, već početkom iduće godine započnu s izdavanjem tzv. sigurnihputovnica.
BERLIN, 8. lipnja 2004. (Hina) - Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) ustrajava na što skorijem uvođenju EU putovnica s tzv. biometričkim oznakama pozvavši, prilikom otvaranja susreta europskih ministara pravosuđa i unutarnjih poslova u utorak u Luksemburgu, članice Europske unije da, kao i Njemačka, već početkom iduće godine započnu s izdavanjem tzv. sigurnih putovnica.

Riječ je o putovnicama u kojima bi, osim digitalne fotografije, na ugrađenom chipu bili pohranjeni podaci poput otisaka prstiju i uvećane fotografije šarenice.

Dodatna oprema putovnica je važno oružje u borbi protiv međunarodnog terorizma i ilegalne migracije, istaknuo je Schily. On je objasnio da je za početak najvažnije izdavanje putovnica u koje bi bio ugrađen chip na koji bi se tijekom vremena mogli pohraniti svi potrebni podaci. Njemački ministar ukazao je na uspješan sigurnosni projekt u frankfurtskoj zračnoj luci, u kojoj se već mjesecima vrši kontrola putem registriranja šarenica putnika.

Prema trenutno važećim uputama Europske komisije, zemlje članice su obvezne do kraja godine uvesti barem jedan od tzv. biometričkih podataka u putovnice.

Schily je na unutarnjopolitičkom planu zbog svoje sigurnosne politike već nekoliko puta dolazio u sukob s koalicijskim partnerom, strankom Zelenih. Zeleni drže da ministar, donošenjem zakonskih odredbi koji bi trebali pospješiti borbu protiv terorizma, preduboko zadire u slobode građana. Najnoviji sukob se razvio oko Schilyjeve namjere uvođenja tzv. preventivnih zatvora za strance za koje postoji sumnja da se bave ekstremističkim djelovanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙