FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BONN: POČELA KONFERENCIJA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

BONN, 1. lipnja 2004. (Hina) - Četverodnevna konferencija o obnovljivimizvorima energije započela je u utorak u Bonnu na inicijativu njemačkeVlade, a ministar zaštite okoliša Juergen Trittin (Zeleni) izjavio jeprilikom otvaranja
BONN, 1. lipnja 2004. (Hina) - Četverodnevna konferencija o obnovljivim izvorima energije započela je u utorak u Bonnu na inicijativu njemačke Vlade, a ministar zaštite okoliša Juergen Trittin (Zeleni) izjavio je prilikom otvaranja

da će bonnska konferencija odrediti smjernice širenju upotrebe obnovljivih izvora energije.

On je pozvao sudionike da pošalju pozitivne signale i šire svijest o potrebi globalne upotrebe ekološki prihvatljivih izvora energije.

Glavni cilj konferencije "Renewables 2004", koja je okupila preko 3000 stručnjaka i predstavnika vlasti iz 150 zemlja je, kako najavljuju organizatori, pronalaženje odgovora na pitanja zaštite klime te dugoročnog rješavanja ovisnosti o izvorima nafte. Tako bi trebala biti donesena konkretna rješenja koja bi pridonijela široj upotrebi alternativnih energenata poput vjetra, sunca, vode ili biomase.

Ministar Trittin je pozdravio aktivno sudjelovanje Sjedinjenih Američkih Država u radu konferencije što bi moglo, kako je rekao, razlike između SAD-a i Europe glede zaštite klime i upotrebe alternativnih izvora energije ublažiti na praktičnoj razini. On je dodao da je i pojačana primjena obnovljivih izvora energije jedno od najvažnijih oružja u borbi protiv globalnog siromaštva.

Trittin je upozorio da promjena globalne klime uzrokovana narazumnim odnosom prema energiji nije fikcija nego stvarni proces koji je potrebno što prije usporiti. Njemački ministar okoliša je izjavio da trenutna situacija glede visoke cijene nafte te ovisnost svjetskog gospodarstva o tom izvoru energije pokazuje da je došao previ trenutak za "revolucionarnu" promjenu stajališta prema energijama budućnosti. Drugi domaćin konferencije, ministrica za međunarodnu pomoć Heidemarie Wieczorek Zeul (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je smanjenje ovisnosti o nafti i njezinim isporučiteljima, što je moguće samo pojačnom primjenom obnovljivih izvora energije, navela kao jedno od najvažnijih zadaća u borbi za smanjenje siromaštva u svijetu.

Kancelar Gerhard Schröder (SPD) je na sličnoj konferenciji u Johannesburgu prije dvije godine obećao 500 milijuna eura za istraživanje obnovljivih izvora energije. Ta je svota u međuvremenu, kako je objasnio ministar Trittin, uvećana za dodatnih 120 milijuna eura.

Vodeći njemački političari u sjeni bonnske konferencije zahtjevaju i održavanje tzv. benzinskog kriznog sastanka na vrhu koji bi reagirao na najnoviji rast cijena nafte na svjetskom tržištu te njegovim pogubnim djelovanjem na svjetsko gospodarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙