FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEMOKRŠĆANSKA UNIJA POBJEDNIK U NJEMAČKOJ

BERLIN, 13. lipnja 2004. (Hina) - Demokršćanska Unija CDU/CSU jepobjednik njemačkih izbora za Europski parlament dok je vladajućaSocijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pretrpjela drastičnegubitke.
BERLIN, 13. lipnja 2004. (Hina) - Demokršćanska Unija CDU/CSU je pobjednik njemačkih izbora za Europski parlament dok je vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pretrpjela drastične gubitke.

Prema prvim neslužbenim prognozama državnih TV postaja ARD i ZDF Unija CDU/CSU je, usprkos nešto slabijem rezultatu nego na izborima prije pet godina, sa 46,5 posto glasova uvjerljivi pobjednik izbora za Europski parlament.

SPD je sa 22 posto glasova, što je gotovo 8 posto manje nego na posljednjim europskim izborima 1999., ostvarila svoj dosad najslabiji rezultat. Najveći priliv glasova zabilježila je stranka Zelenih koja je sa 11 posto osvojila gotovo 5 posto glasova više nego prije pet godina.

Ponovni ulazak u Europski parlament su ostvarili i Liberali (FDP) sa 6,2 posto kao i Stranka demokratskog socijalizma (PDS) sa 6,3 posto. Tako će od 99 njemačkih mjesta u Europskom parlamentu Unija CDU/CSU osvojiti 49, SPD 24, Zeleni 12, te PDS i FDP po 7 mjesta. Odaziv birača od oko 45 posto je nešto slabiji nego prije pet godina.

Vrhovništvo SPD je priznalo izborni debakl. Glavni tajnik SPD-a Klaus Uwe Benneter smatra da je SPD kažnjen zbog svoje reformske politike. Unija CDU/CSU u današnjem porazu socijaldemokrata vidi "jasan signal" za parlamentarne izbore 2006. Glavni tajnik CDU-a Laurenz Meyer drži da je poruka birača jasna te da je današnji izbor potvrda povijesne kompetencije njemačkih demokršćana kada je u pitanju Europa. Zeleni svoj današnji uspjeh povezuju s jasnom politikom temeljenom na ekološkim temema i zaštiti ljudskih prava.

U nedjelju su i u njemačkoj saveznoj pokrajini Thueringen održani izbori za lokalni parlament. Jasan pobjednik ovih izbora je Kršćansko demokratska unija (CDU). CDU je prema prvim nepotpunim i prijevremenim rezultatima u bivšoj istočnonjemačkoj pokrajini osvojila 44 posto glasova ta će prema sadašnjim rezultatima i sljedećih pet godina sama vladati Thueringenom. Na drugom mjestu se nalazi PDS sa 25 posto glasova iza koje slijedi SPD sa 15 posto. Liberlali i Zeleni nisu uspijeli prijeći izborni prag od 5 posto.

Istovremeno sa Europskim i lokalnim izborima u Thueringenu u saveznim pokrajinama Mecklenburg - Vorpommern, Saska - Anhalt, Saska, Baden - Wuertenberg, Porajnje - Pfalz te Saarlandu održani su i općinski izbori na kojima se također ožekuje porast popularnosti demokršćana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙