FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: SINDIKAT METALACA ZAPOČEO PRIKUPLJANJE POTPISA PROTIV VLADINIH REFORMI

BERLIN, 1. lipnja 2004. (Hina) - Drugi po veličini njemački sindikat ijedan od najutjecajnijih, sindikat metalaca IG Metall, započeo je uutorak akciju prikupljanja potpisa protiv socijalne politike vladeGerharda Schroedera (Socijaldemokratska stranka njemačke SPD), a ciljakcije je izvršiti pritisak na stranke socijaldemokratsko-zelenekoalicije kako bi odustale od politike ukidanja socijalnih povlastica.
BERLIN, 1. lipnja 2004. (Hina) - Drugi po veličini njemački sindikat i jedan od najutjecajnijih, sindikat metalaca IG Metall, započeo je u utorak akciju prikupljanja potpisa protiv socijalne politike vlade Gerharda Schroedera (Socijaldemokratska stranka njemačke SPD), a cilj akcije je izvršiti pritisak na stranke socijaldemokratsko-zelene koalicije kako bi odustale od politike ukidanja socijalnih povlastica.

Prema riječima predsjednika IG Metalla Juergena Petersa akcija, koje bi trebalo potrajati do jeseni, usmjerena je protiv vladine politike koja vodi ka još težem položaju radnika.

Peters je ministru financija Hansu Eichelu poručio da pri sastavljanju reforme poreznog sustava radije uzme od dobrostojećih, umjesto da svaki put kad je riječ o reformama tzv. mali čovjek na kraju mjeseca nađe manje u platnoj vrećici.

Jedan od glavnih ciljeva akcije prikupljanja potpisa je spriječavanje stupanja na snagu porezne reforme koja, po mišljenju sindikata, stavlja dobrostojeće slojeve društva u povlašten položaj. Peters je stoga zatražio pravedniju raspodjelu poreza. On je, međutim, naglasio da akcija nije prvenstveno usmjerena protiv vlade Gerharda Schroedera nego i protiv oporbe koja, u slučaju da dođe na vlast, priprema još drastičnije rezove u socijalni sustav.

Peters je SPD, koji je tradicionalno blizak sindikatima, upozorio na to da će jedino drastičan otklon od dosadašnje reformske politike dovesti do ponovnog porasta popularnosti socijaldemokrata koji trenutno bilježe povijesno najniže stope popularnosti.

Kancelar Schroeder je u posljednje vrijeme u nekoliko navrata naglasio da njegova vlada, unatoč padu popularnosti, neće odustati od započetih reformi kojima je cilj oživljavanje gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti kroz smanjenje troškova rada koji su među najvišima u svijetu.

IG Metall je s 2,8 milijuna članova drugi po redu najveći sindikat u Njemačkoj i jedan od najutjecajnih predstavnika zaposlenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙