FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE I M&S PRITISNULI EUROPSKA TRŽIŠTA DIONICA

LONDON, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte i daljepritišću poslovanje na europskim burzama dionica, a na pad vrijednostiindeksa danas je utjecalo i spuštanje cijena dionica britanskog lancatrgovina odjećom Marks&Spencer.
LONDON, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte i dalje pritišću poslovanje na europskim burzama dionica, a na pad vrijednosti indeksa danas je utjecalo i spuštanje cijena dionica britanskog lanca trgovina odjećom Marks&Spencer.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks oslabio 0,33 posto, na 4.408 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 0,22 posto, na 3.879 bodova.

Britanska ikona, Marks&Spencer zabilježio je pad cijena dionica za 4,4 posto nakon što je milijarder Philip Green ponudio preuzimanje te kompanije za 9 milijardi funti, što je ispod očekivanja ulagača.

Trgovanje je bilo slabo budući se na tržištu danas očekuje odluka Europske središnje banke (ECB) o kamatnim stopama. Većina ulagača smatra da će kamatne stope u eurozoni ostati na dva posto 12. mjesec uzastopno, a to podržava i najnoviji podatak o ubrzanom rastu poslovnih aktivnosti u europskoj uslužnoj industriji.

Tržišta nastoje pronaći nove smjernice, u uvjetima zabrinutosti zbog visokih cijena nafte i njihova utjecaja na inflaciju te mogućeg rasta kamatnih stopa, što bi moglo zagušiti gospodarski oporavak. Ipak, pojedini analitičari ističu da su vrijednosti dionica postale privlačnije za ulaganje.

"U Europi trgujemo i po 20 posto nižim cijenama od cijena dionica sadržanih u S&P indeksu", izjavio je Bobby Rakhit, direktor tvrtke za istraživanje tržišta JCF International. "Stoga, na relativnoj osnovi, europska su tržišta jeftinija nego američka i jasno je da taj jaz u vrijednosti treba popuniti", kazao je, dodavši da europske kompanije plaćaju i više dividende od američkih.

Sektor dionica baznih proizvođača danas je bio na udaru prodaja, a najviše proizvođači obojenih kovina.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je potonuo gotovo dva posto, na 11.027 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙