FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAST CIJENA NAFTE NEGATIVNO UTJECAO NA EUROPSKA TRŽIŠTA DIONICA

LONDON, 1. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Novo jačanje cijena naftedanas je na europskim burzama potaknulo prodaju dionica, unatočpozitivnim korporativnim izvješćima.
LONDON, 1. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Novo jačanje cijena nafte danas je na europskim burzama potaknulo prodaju dionica, unatoč pozitivnim korporativnim izvješćima.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks izgubio 0,24 posto na vrijednosti, spustivši se na 4.420 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je 1,4 posto, na 3.868 bodova.

Cijena nafte, kojom se trguje po prvi puta nakon tri dana praznika, ponovno je premašila 40 dolara po barelu nakon subotnjeg napada terorista na saudijski naftni grad Khobar, u kojem je poginulo 22 civila, uglavnom stranih državljana. Visoke cijene nafte povećale su izglede za usporavanjem globalnog gospodarskog rasta i rastom inflatornih pritisaka, što kvari raspoloženje ulagača u dionice.

"Vrlo je mnogo špekulativnih mjehurića koji još nisu probušeni, a sada sav taj špekulativni novac odlazi na tržište nafte", kazao je strateg pri brokerskoj tvrtki Execution, Daniel Birch. "Trenutno nije velik obujam prometa na tržištima dionica, trgovina se odvija u uskom rasponu i prilično je mirno".

Od negativnog trenda odudaraju dionice švicarske agencije za privremeno zapošljavanje Adecco, koje su ojačale 5,6 posto nakon što je kompanija objavila nekoliko puta odgađano poslovno izvješće za prošlu godinu, te istaknula da neće biti izmjena rezultata poslovanja ostvarenih u prijašnjim godinama. Od dobitnika ističe se i dionica Fiata, koja je ojačala četiri posto na temelju špekulacija da će novi izvršni direktor kompanije biti Sergio Marchionne, čelnik SGS-a i jedan od Fiatovih direktora.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je ojačao 0,5 posto, na 11.296 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙