FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIONICE KEMIJSKE I FARMACEUTSKE INDUSTRIJE OJAČALE EUROPSKE INDEKSE

LONDON, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena dionica kemijskihi farmaceutskih dionica na europskim burzama danas je podigaovrijednosti burzovnih indeksa.
LONDON, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Skok cijena dionica kemijskih i farmaceutskih dionica na europskim burzama danas je podigao vrijednosti burzovnih indeksa.

Londonski Ftse indeks do podneva je porastao 0,8 posto, na 4.457 bodova. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 3.895 bodova.

Iza jačanja spomenutih sektora stoji vijest iz njemačkog giganta Bayera da je u travnju njegova prodaja porasla 4,3 posto u odnosu na isti mjesec lani. To je potaknulo rast cijena njegovih dionica za gotovo dva posto, a povuklo je i cijeli sektor naviše.

Dobre vijesti iz Bayera ojačale su optimizam u pogledu rasta prodaje korporacija u regiji. "Neto revizije procjena analitičara u pogledu prodaje korporacija na više najviše su od 2001. i ukazuju da kompanije zaista počinju dobivati vjetar u leđa od gospodarskog oporavka", ocijenio je Robert Jukes, strateg pri CSFB-u. "Nafta i plin, farmaceutika, kemijska industrija sektori su u kojima su se najviše revidirale procjene u zadnja četiri tjedna".

Među dobitnicama bile su i dionice Telecom Italie i Deutsche Telekoma, nakon što im je Morgan Stanley povisio investicijski rejting.

Ipak, ulagači i nadalje zabrinuto prate najnoviji skok cijena nafte na svjetskim tržištima, pribojavajući se da će to smanjiti korporativne zarade i usporiti gospodarski rast. Obujam trgovanja bio je slab pred sutrašnji sastanak ministara za naftu zemalja OPEC-a, na kojem će se odlučivati o povećanju proizvodnje.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je dobio 0,5 posto na vrijednosti, dosegnuvši 11.242 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙