FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 5. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 12.30 sati: Hrvatski premijer Ivo Sanader stigao je u subotu u Albaniju nasastanak s visokim dužnosnicima regionalnih zemalja. Sanader bi salbanskim i dužnosnicima BiH trebao raspravljati na uobičajenom radnomsastanku o regionalnoj suradnji, stanju na JI kontinenta ieuroatlantskim integracijama. Predstavnici Srbije i Crne Gore tepredstavnici Makedonije nisu došli na sastanak. Ljubljana je zadovoljna jučerašnjim sastankom predstavnikaministarstava vanjskih poslova Italije, Slovenije i Hrvatske uBruxellesu i izjavom koja je tom prilikom donesena uz pomoćpredstavnika Europske komisije, ali i dalje naglašava da je za njunajvažnije pitanje granice na moru s Hrvatskom i da ekološko-ribolovnazona, čija je primjena odgođena "dok se ne nađe zajednički dogovor uduhu EU-a" na tu granicu ne može utjecati, ocjena je slovenskih medijau subotu. Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Draškovićproglasio je jednu crkvu u Ljubljani skoro 300 godina starijom negošto jest, želeći time ilustrirati trajnost dobrih odnosa Srba saSlovencima. Jedan američki vojnik je poginuo, a još trojica su ranjena kadje pokraj njihovog automobila na cesti u subotu eksplodirala bomba ipotpuno ga unišila, rekao je američki vojni glasnogovornik. Američka vojska pokrenula je istragu protiv svojeg vojnikajer je hicem iz vatrenog oružja iz blizine ustrijelio Iračanina kojije već bio teško ranj
ZAGREB, 5. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

TIRANA

Hrvatski premijer Ivo Sanader stigao je u subotu u Albaniju na sastanak s visokim dužnosnicima regionalnih zemalja. Sanader bi s albanskim i dužnosnicima BiH trebao raspravljati na uobičajenom radnom sastanku o regionalnoj suradnji, stanju na JI kontinenta i euroatlantskim integracijama. Predstavnici Srbije i Crne Gore te predstavnici Makedonije nisu došli na sastanak.

Za subotu popodne predviđen je neslužbeni dio susreta u Draču na albanskoj obali Jadranskog mora gdje bi se regionalnim čelnicima trebao pridružiti albanski predsjednik Alfred Moisiu.

Visoki gosti potom putuju u grad Sarandu na jug Albanije, gdje će obići povijesne znamenitosti.

Najviši hrvatski dužnosnici ističu da je regionalna suradnja uz euroatlantske integracije jedna od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske.

LJUBLJANA

Ljubljana je zadovoljna jučerašnjim sastankom predstavnika ministarstava vanjskih poslova Italije, Slovenije i Hrvatske u Bruxellesu i izjavom koja je tom prilikom donesena uz pomoć predstavnika Europske komisije, ali i dalje naglašava da je za nju najvažnije pitanje granice na moru s Hrvatskom i da ekološko-ribolovna zona, čija je primjena odgođena "dok se ne nađe zajednički dogovor u duhu EU-a" na tu granicu ne može utjecati, ocjena je slovenskih medija u subotu.

"Za hrvatsku je diplomaciju cijelo vrijeme najveći problem bio kako naći častan izlaz iz situacije, a za slovensku je najveći rizik bio kako upotrijebiti prijetnju vetom na ulazak Hrvatske u EU, a istodobno je ne iskoristiti do kraja", piše danas u glavnom komentaru ljubljansko "Delo". List navodi da u vezi s izjavom donesenom u Bruxellesu sada postoji problem "interpretacije" jer će "u Zagrebu tumačiti da nisu popustili niti za pedalj", a u "Ljubljani da su postigli sve, pa i više od toga". Slovenija je svoje postigla, no koliko je dobila ili izgubila vidjet će se po tome koliko je prijetnja slovenskim vetom u EU-u ostavila traga na buduće slovensko-hrvatske odnose, piše list.

Slovenski premijer Anton Rop u razgovoru za slovensku televiziju rekao je da dogovor iz Bruxellesa "jasno implicira da ekološko-ribolovna zona ničim ne može više utjecati na bilo kakvo određivanje granice.

"Pregovore o granici već smo završili. Imamo sporazum Drnovšek-Račan, a Hrvatska je odbila da on bude prihvaćen u Saboru", rekao je Rop. Ponovio je svoje ranije više puta izraženo stajalište da "jako sumnja" u mogućnost "dodatnih razgovora i dogovora" o granici. Čak i ako bi došlo do arbitraže, Slovenija je na nju spremna, no osnovica za nju uvijek će biti sporazum Drnovšek-Račan, rekao je Rop, a prenosi slovenska agencija STA.

LJUBLJANA

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković proglasio je jednu crkvu u Ljubljani skoro 300 godina starijom nego što jest, želeći time ilustrirati trajnost dobrih odnosa Srba sa Slovencima.

"Srbi su Slovence uvijek doživljavali kao svoje prijatelje. Pogledajte samo ovu pravoslavnu crkvu u Ljubljani koja je stara 350 godina. Ona svjedoči o stoljetnoj prisutnosti Srba u državi jednog slavenskog naroda koji je Srbima najbliži", rekao je Drašković u intervjuu za ljubljanski list "Dnevnik" od subote. Intervju za list Drašković je dao prilikom svog službenog posjeta Sloveniji u petak.

Pravoslavna crkva Svetog Ćirila i Medoda u Ljubljani u blizini parka Tivoli sagrađena je 1936. godine prema projektu srpskog arhitekta Momira Korunovića, a glavna znamenitost u njoj je ikonostas koji je izradio slovenski slikar Mirko Šubic.

BAGDAD

Jedan američki vojnik je poginuo, a još trojica su ranjena kad je pokraj njihovog automobila na cesti u subotu eksplodirala bomba i potpuno ga unišila, rekao je američki vojni glasnogovornik.

"Njihovo je vozilo raznijela improvizirana eksplozivna naprava u sjeveroistočnom Bagdadu", rekao je taj izvor.

Napad se dogodio nedaleko od mjesta na kojem su u patak poginula četiri, a ranjeno je pet vojnika, u području blizu siromašne bagdadske četvrti Sadr Cityja, uporišta sljedbenika pobunjenog svećenika Moqtade al-Sadra, čije su snage u petak u Najafu s Amerikancima dogovorile prekid neprijateljstava.

Ukupan broj Amerikanaca koji su poginuli u Iraku od početka invazije sad se popeo na 602.

WASHINGTON

Američka vojska pokrenula je istragu protiv svojeg vojnika jer je hicem iz vatrenog oružja iz blizine ustrijelio Iračanina koji je već bio teško ranjen nakon potjere u okolici grada Kufe, priopćilo je središnje zapovjedništvo američkih snaga.

Istragom će se nastojati ustanoviti je li vojnik, pripadnik 1. oklopne divizije, 21. svibnja ustrijelio Iračanina kako bi mu prikratio muke zbog teških rana, rekli su dužnosnici.

Jedan je dužnosnik rekao da "nije na vojnicima donositi takve odluke", a iz središnjeg zapovjedništva taj je incident ocijenjen "mogućim kršenjem pravila službe" američke vojske.

Zapovjedništvo nije željelo otkriti čak ni čin vojnika protiv kojeg je pokrenuta istraga, a nije dalo niti ikakav podatak o ubijenom Iračanu.

BERN

Papa Ivan Pavao II u subotu je otputovao u dvodnevni posjet Švicarskoj, tijekom kojeg će se susresti s predsjednikom Josephom Deissom, a cijelo putovanje obilježeno je iznimno visokim stupnjem sigurnosti, zbog koje se čak ne zna ni kojim će putem Sveti otac stići u Bern.

U subotu navečer Papa bi se trebao obratiti skupu na kojem se očekuje 12 tisuća mladih katolika, dok bi se na nedjeljnoj misi na otvorenom, prema najavama, trebalo skupiti sto tisuća vjrnika.

To je 103. inozemno putovanje pape Ivana Pavla II tijekom pontifikata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙