FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 19. svibnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati: Pristaša palestinskog radikalnog pokreta brigada mučenika AlAqse ubijen je u pucnjavi izraelske vojske rano ujutro u srijedu užestokim sukobima između izraelskih postrojbi i palestinskihstrijelaca u gradu Nablusu, na sjeveru Zapadne obale, a drugi jepalestinski militant ubijen u pucnjavi u Jeninu. Plan izraelskog premijera Ariela Sharona o povlačenju izpojasa Gaze p
ZAGREB, 19. svibnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

DUBLIN - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks doputovao je sinoć u Dublin iz Strasbourga gdje je sudjelovao na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe. Šeks, koji je u Strasbourgu supredsjedao konferenciji održanoj pod nazivom "Europa građana - parlamenti i građansko sudjelovanje", doputovao je u službeni posjet Irskoj na poziv predsjednika Zastupničkog doma irskog Parlamenta Roryja O'Hanlona.

Tijekom dana će se predsjednik Sabora sastati s irskom predsjednicom Mary McAleese, a zatim će posjetiti irski Parlament gdje će nazočiti zasjedanju Zastupničkog doma i sastati se s njegovim predsjednikom Roryem O'Hanlonom. Očekuje se da će u razgovoru s irskim dužnosnicima biti riječi o predstojećem europskom summitu u lipnju s kojeg Hrvatska očekuje da će dobiti datum za početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

NABLUS

Pristaša palestinskog radikalnog pokreta brigada mučenika Al Aqse ubijen je u pucnjavi izraelske vojske rano ujutro u srijedu u žestokim sukobima između izraelskih postrojbi i palestinskih strijelaca u gradu Nablusu, na sjeveru Zapadne obale, a drugi je palestinski militant ubijen u pucnjavi u Jeninu.

Prema palestinskim medicinskim i sigurnosnim izvorima, Isam Arafat (24) ubijen je metkom u grudni koš u sukobima koji su izbili u starom gradu Nablusu nedugo nakon što su Izraelci zauzeli zonu i opkolili dvije zgrade, prema istim izvorima. Pet Palestinaca, među kojima jedna žena, uhićeno je tijekom te operacije.

RAMALLAH -Palestinski vođa Jaser Arafat nazvao je sinoć pogubnu operaciju izraelske vojske u Rafahu, na jugu pojasa Gaze, "užasnim pokoljem" i pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne kako bi se operacija zaustavila. "Ono što se događa u Rafahu je užasan planirani pokolj i Izraelci ga kane nastaviti", kazao je Arafat nakon sjednice u Ramallahu sa stranim diplomatima akreditiranima kod palestinske samouprave. "Ubojstva, rušenje kuća i preseljenje pučanstva ne mogu dopustiti ni Palestinci ni međunarodna zajednica", kazao je palestinski čelnik. "Poslao sam poruku svim zemljama u svijetu, a arapski blok (u UN-u) zatražio je da se žurno održi sjednica Vijeća sigurnosti kako bi se pokušao riješiti ovaj težak problem", dodao je.

JERUZALEM

Plan izraelskog premijera Ariela Sharona o povlačenju iz pojasa Gaze predviđa evakuaciju u etapama s tog teritorija, saznaje se u srijedu iz vladinih izvora.

Izraelska vlada bit će pozvana da glasovanjem odvojeno odobri svaku etapu, nakon načelnog pristanka, prema izvorima koje navode izraelski mediji. Na kraju bi se izraelska vojska trebala povući s čitavog teritorija osim prolaza zvanog Philadelphia duž granice s Egiptom u sektoru Rafaha u kojem već nekoliko dana provodi opsežnu operaciju, po život opasnu za Palestince. Suprotno prvotnom planu, predviđeno je rušenje kuća u napuštenim naseljima, prenosi u srijedu nacionalna radio postaja.

BAGDAD

Američki marinac ubijen je u srijedu u sukobu u provinciji Al-Anbar, u zapadnom Iraku, priopćila je američka vojska.

"Marinac dodijeljen prvim ekspedicijskim snagama mornarice ubijen je u sukobu u provinciji Al-Anbar dok je vršio operacije sigurnosti i stabilizacije", objavila je vojska u priopćenju bez dodatnih detalja. U toj je provinciji smješten grad Falujah, sjedište sunita, gdje su deseci marinaca ubijeni prošlog mjeseca u sukobima. Tim ubojstvom broj američkih vojnika smrtno stradalih u Iraku popeo se na 786 od početka američke invazije prošle godine, od čega 574 ubijenih u sukobu.

BAGDAD - Američki vojnici u više navrata tukli su i tri Iračana koji su radili za Reuters i podvrgavali ih seksualnim i vjerskim uvredama i ponižavanju tijekom njihova boravka u pritvoru u vojnoj bazi nedaleko od Falluje u siječnju, rekla su jučer ta trojica. Kamerman Salem Ureibi, televizijski novinar Ahmad Mohammad Hussein al-Badrani i vozač Sattar Jabar al-Badrani odmah su nakon puštanja na slobodu Reutersu prijavili te događaje, ali su ih odlučili iznijeti u javnost tek kad je američka vojska priopćila da o njihovu zlostavljanju nema nikakvih dokaza, a na vidjelo su izašli slični postupci u zatvoru Abu Ghraibu nedaleko od Bagdada. I irački novinar koji je radio za američku mrežu NBC, uhićen zajedno s ostalom trojicom, također je potvrdio da su ga američki vojnici tukli i zlostavljali, objavio je NBC u utorak. Reuters je američkom ministarstvu obrane uputio zahtjev da ponovno prouči nalaze istrage o maltretiranju njegovih djelatnika, osobito u svjetlu skandala zbog ponašanja vojnika prema iračkim zatvorenicima u Abu Ghraibu.

WASHINGTON - Američki vojni obavještajac Samuel Provance jučer je optužio vojsku za pokušaje umanjivanja opsega zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraibu, ustvrdivši kako su deseci vojnika sudjelovali u zlostavljanju i da su samo slušali zapovijedi. "Ta se afera pokušava umanjiti. Iznenadila me šutnja, kolektivna šutnja tolikih ljudi koji su bili umiješani. Rečeno im je da ne govore", izjavio je narednik Samuel Provance za TV mrežu ABC.

NEW DELHI

Sonia Gandhi susrela se u srijedu s visokim čelnikom indijske ljevice kako bi dobila pristanak komunističkog bloka u parlamentu za kandidaturu Manmohana Singha (Kongresna stranka) na mjesto premijera, prenijela je agencija Press Trust of India.

"Čini se da će Manmohan Singh biti sljedeći premijer", izjavio je novinarima Sitaram Yechury, glasnogovornik marksističke Komunističke stranke Indije.

Manmohan Singh (71) bivši je ministar financija. Zaslužan je za prve ekonomske reforme u Indiji 1991. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙