FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ĐAPIĆ: BOLJE DA ODUSTANEMO OD EU, NEGO OD RIBOLOVNO-EKOLOŠKE ZONE

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Za Hrvatsku bi bilo bolje da odustaneod ulaska u Europsku uniju, nego da pristane na ucjene Italije iSlovenije i odustane od proglašenja ekološko-ribolovne zone, ocijenioje danas predsjednik HSP-a Anto Đapić, komentirajući Vladin prijedlogda se primjena režima ribolovno-ekološke zone na Jadranu odgodi odaljnjega.
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Za Hrvatsku bi bilo bolje da odustane od ulaska u Europsku uniju, nego da pristane na ucjene Italije i Slovenije i odustane od proglašenja ekološko-ribolovne zone, ocijenio je danas predsjednik HSP-a Anto Đapić, komentirajući Vladin prijedlog da se primjena režima ribolovno-ekološke zone na Jadranu odgodi o daljnjega.

Đapić je, na koferenciji Kluba HSP-a u Saboru, ocijenio da se Vlada na takav korak odlučila pod pritiskom Slovenije i Italije.

"Pristajanje na ucjene naših susjeda, osim što je tragikomično, eklatantno je odricanje od vlastita suvereniteta, na što HSP nikad neće pristati", kazao je Đapić, dodajući da "ponekad možemo nešto progutati u interesu europskih integracija, ali zadiranje u državno pravo, to nikako ne".

Ustvrdio je da bi odustajanje od primjene ribolovno-ekološke zone značilo da se Hrvatska odriče svoga najvećeg prirodnog bogatstva - Jadranskog mora, što smatra nedopustivim.

Pravaši smatraju da se radi o klasičnoj ucjeni, te da će hrvatska Vlada ako popusti već na prvim pregovorima napraviti nepopravljivu stratešku grešku, koja će otvoriti put sustavnim ustupcima Hrvatske. Zato, tvrdi Đapić, "upravo ekološko-ribolovna zona može biti razdjelnica hrvatske politike, nakon koje više ništa neće biti isto".

Tonči Tadić je izvijestio da su ga, nakon što je Vlada jučer sa zatvorene sjednice uputila Saboru odluku o odgodi, zvali "brojni ogorčeni ribari, sindikati i udruge pa čak i ideološki protivnici čudeći se i pitajući - Je li to o moguće?".

"Vjerujem da premijer Sanader zbog ovakve odluke ima i zavičajne frustracije kao čovjek s mora i frustracije kao premijer, ali moram ga podsjetiti na činjenicu da naši ribari godišnje love 20.000 tona ribe u Jadranu, a Talijani 200 milijuna tona", kazao je Slaven Letica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙