FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

zajednička sjednica saborskih odbora o problemu zbrinjavanja otpada

ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - Odbori za prostorno uređenje i zaštituokoliša te za lokalnu i područnu samoupravu Hrvatskog sabora danas suna zajedničkoj, tematskoj sjednici o problemima postupanja skomunalnim otpadom poduprli program mjera Ministarstva zaštite okolišate istaknuli potrebu jačanja suradnje vlasti i lokalne samouprave saznanošću, gospodarstvom i nevladinim udrugama u smanjenju količineotpada, postupanju s otpadom i određivanju novih lokacija.
ZAGREB, 9. lipnja 2004. (Hina) - Odbori za prostorno uređenje i zaštitu okoliša te za lokalnu i područnu samoupravu Hrvatskog sabora danas su na zajedničkoj, tematskoj sjednici o problemima postupanja s komunalnim otpadom poduprli program mjera Ministarstva zaštite okoliša te istaknuli potrebu jačanja suradnje vlasti i lokalne samouprave sa znanošću, gospodarstvom i nevladinim udrugama u smanjenju količine otpada, postupanju s otpadom i određivanju novih lokacija.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić rekla je da postupanje s otpadom traži hitne mjere i da je Vlada stoga osnovala Savjet za zaštitu okoliša. Podsjetila je da je krajem prošle i početkom ove godine donijeta nerazumna mjera zatvaranja 88 odlagališta, a da se nije reklo što dalje. Navela je da program sadrži stanje i prijedlog mjera, ali da se ne može ostvariti bez potpore jedinica lokalne samouprave. I zato je važno da se kod ljudi vrati povjerenje, rekla je ministrica.

Iznijet je podatak da je samo oko šest županija donijelo odgovarajući prijedlog lokacije odlagališta te da više od dvije trećine jedinica lokalne samouprave nema prostorni plan u kojem je određena lokacija odlagališta.

Cilj je smanjiti broj lokalnih odlagališta, a ne ih povećati, rekli su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša.

Agencija za zaštitu okoliša raspolaže podatkom o 272 odlagališta, od toga 55 velikih.

Predsjednik Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Slavko Linić rekao je da se situaciju s otpadom može promijeniti jedino konsenzusom, otvorenom i konstruktivnom suradnjom svih strana.

Uz pročišćavanje otpadnih voda problem zbrinjavanja otpada najvažniji je problem lokalne samouprave, koji se treba riješiti u kratkom razdoblju, jer je to važno za priključivanje Hrvatske EU, rekao je predsjednik Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Zvonimir Mršić. Smatra da donošenje zakonskih rješenja neće imati učinka bez senzibiliziranja i suradnje lokalnog stanovništva.

Pozitivno je ocijenio početak rada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i što su jednice lokalne samouprave počele dobivati nepovratna sredstva za sanaciju odlagališta otpada. Treba svakako sanirati sva postojeća odlagališta bez obzira na izgradnju regionalnih, rekao je. Problemom je označio što oni koji proizvode i oni koji uvoze otpad ne plaćaju nikakvu naknadu, dok s druge strane hrvatski proizvođači ne mogu ništa izvesti, a da ne plate tu naknadu.

Hrvatska uvozi stari papir, a s druge strane taj isti stari papir završava na komunalnom odlagalištu, rekao je.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević rekao je kako je Fond za zaštitu okoliša pokazao svoj smisao i jedino treba razgovarati kako će se puniti. Zauzeo se za donošenje strategije kojom bi se reguliralo kako od otpada proizvoditi energiju.

Predsjednica Vladinog Savjeta za zaštitu okoliša Marija Kaštelan Macan najvažnijim smatra edukaciju stanovništva. Navela je da ljudima treba pristupiti pošteno i reći im sve opasnosti i prednosti deponija.

Član Odbora Mato Crkvenac založio se da se još ove godine osnuje tim za ekonomiju zaštite okoliša radi točnog izračuna naplate proizvođačima i uvoznicima zbrinjavanja ambalaže. Ta sredstva bi se kao i ona kod registracije automobila slivala u Fond. "One proizvođače koji bi se tome opirali trebalo bi javno žigosati", rekao je dodajući da bi Fond trebao intervenirati i kod kriminalnih radnji istovara, posebice opsanog otpada. Ministricu je upitao je li moguće, da odvoz smeća bude jeftiniji za kućanstva koja ga odvojeno skupljaju.

(Hina) xbma ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙