FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lećevica: Prosvjednici zaustavili istražne radove na mogućem mjestu za izgradnju centra za gospodarenje otpadom

ZAGREB/SPLIT, 18. svibnja 2004. (Hina) - Stanovnici općine Lećevicažestokim su i nenajavljenim prosvjedom u blizini Kladnjica u utorakzaustavili istražne geološke radove na mogućem mjestu izgradnježupanijskog centra za gospodarenje otpadom.
ZAGREB/SPLIT, 18. svibnja 2004. (Hina) - Stanovnici općine Lećevica žestokim su i nenajavljenim prosvjedom u blizini Kladnjica u utorak zaustavili istražne geološke radove na mogućem mjestu izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Kako u utorak navečer prenosi Hrvatska televizija u emisiji "Meridijan 16", prosvjednici su se mirno razišli oko 17 sati, ali je izgradnja ključnoga komunalnog projekta ostala upitna.

Prosvjednici iz sela u lećevićkoj i unešićkoj općini, sa splitskoga i šibenskoga područja, rekli su kako su se spontano okupili, te se kroz malobrojnu policijsku blokadu probili do strojeva, nakon čega su radnici zaustavili istražne radove.

Stanovnici tih područja prosvjeduju protiv najave moguće izgradnje centra za gospodarenje otpadom jer su uvjereni kako će se, bez nadzora mjerodavnih, odlagati sve vrste otpada, uključujući i onaj opasni.

Također tvrde da je pristupni put do terena na kojemu se provode istražni radovi, napravljen bez lokacijske i građevinske dozvole te da Splitsko-dalmatinska županija koja je nositelj cijeloga projekta nema suglasnost vlasnika obližnjih parcela.

Podsjetili su kako su cijeli slučaj prijavili Građevinskoj inspekciji još 27. travnja, istaknuvši kako do danas još nitko nije reagirao.

Potporu prosvjednicima pružili su predstavnici ekološke udruge "Rast" i vijećnik Splitsko-dalmatinske županije Nikola Zokić, koji smatra da izgradnja pogona na lećevićkom području isključivo iz materijalnih interesa "guraju" dva vrlo jaka politička lobija.

Županijski čelnici pak kažu da svi imaju pravo prosvjedovati protiv svega što im se učini sumnjivim, ali smatraju da je neobično što protiv istražnih radova ne prosvjeduju i stanovnici Kladnjice - mjesta najbližega terenu na kojemu se obavljaju ispitivanja.

Osim toga, ističu da nema smisla prosvjedovati dok traju istražni radovi koji tek trebaju utvrditi stvarno stanje.

Inače, smeće je veliki problem Splitsko-dalmatinske županije, jer ni jedno od 17 javnih odlagališta nema ni građevinsku niti lokacijsku dozvolu, a broj ilegalnih odlagališta otpada teško je i utvrditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙