FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Propao sastanak župana s kladnjičkim prosvjednicima

SPLIT, 2. lipnja 2004. (Hina) - Za danas najavljen sastanaksplitsko-dalmatinskog župana Krune Peronje s predstavnicima mještanaopćina Lećevice i Unešića, koji se protive izgradnji županijskogCentra za gospodarenje otpadom u Kladnjicama, nije održan jer je županKruno Peronja odbio razgovarati s predstavnicima iz drugih županija,odnosno Unešića u Šibensko-kninskoj županiji, te s više od pet osoba.
SPLIT, 2. lipnja 2004. (Hina) - Za danas najavljen sastanak splitsko-dalmatinskog župana Krune Peronje s predstavnicima mještana općina Lećevice i Unešića, koji se protive izgradnji županijskog Centra za gospodarenje otpadom u Kladnjicama, nije održan jer je župan Kruno Peronja odbio razgovarati s predstavnicima iz drugih županija, odnosno Unešića u Šibensko-kninskoj županiji, te s više od pet osoba.

Novinare je o tome izvijestio dožupan Tadija Barun koji je sastanak i uglavio prošli četvrtak kao uvjet za prekid blokade Jadranske magistrale sa stotinu automobila u Kaštel Starom nakon više od četiri sata. Za župana Peronju također je neprihvatljivo što su se kidanjem ponuđene tiskanice predstavnici prosvjednika odbili pismeno identificirati.

Predsjednik ekološke udruge "Rast" iz Lećevice Anđelko Parčina je kazao kako ih je župan Peronja izigrao i prevario. Zatražio je moratorij na istražne radove do sjednice saborskog Odbora za predstavke i pritužbe, zakazane za ponedjeljak, na kojoj bi predstavnici sukobljenih strana i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva trebali raspravljati o tom pitanju, kako je u petak dogovoreno s predsjednikom Odbora Antom Đapićem za njegova posjeta Kladnjicama. Inače će, kako je najavio, Udruga iskoristiti sva zakonska sredstva da spriječi te radove, iako su, kako je rekao, izgubili vjeru u pravnu državu.

Oporbeni županijski vijećnik Nikola Zokić, jedan od članova "zagorskoga pregovaračkog tima", tvrdi kako je pozadina županova ponašanja zapravo još jedan pokušaj prikrivanja namjera da se u Kladnjicama odlaže opasni i radioaktivni otpad koji bi se dovozio iz "cijelog svijeta", te da je župan zajedno s ministricom Marinom Matulović-Dropulić prevario premijera Ivu Sanadera. Načelnik unešićke općine Mladen Abramac novinarima je to potkrijepio primjerkom "Programa prostornog uređenja RH" u kojemu je Splitsko-dalmatinska županija navedena kao prostor s lokacijom za odlaganje posebnog otpada u koji spada i radioaktivni. "Ako župan tvrdi da takav centar postoji u Beču, zašto ga onda ne smjesti u Split?", poručio je Abramac.

Pročelnik županijskog Odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša Tomislav Mihotić novinarima je, kad su prosvjednici napustili županijsku zgradu, još jednom potvrdio kako se "opasni ili radioaktivni otpad nikako neće odlagati u Kladnjicama". Ustvrdio je i da će se, ako istražni radovi pokažu da se tu ne može graditi Centar, od toga odustati. Ako se u Kladnjicama izgradi Centar, odlagat će se kućni, komunalni i tehnološki neopasan industrijski otpad u zatvorenim pogonima, a oni će se graditi na temelju međunarodnih natječaja, bez ikakvih lobija, uz poštivanje najviših svjetskih ekoloških standarda, objasnio je. Otpadna ulja, životinjski, medicinski i drugi opasni otpad, za koji je mjerodavno Ministarstvo, odlagat će se na drugi način i na drugim mjestima, kazao je Mihotić, dodavši kako mu nije poznato da postoji "Program prostornog uređenja RH" koji bi predviđao odlaganje radioaktivnog otpada na tom području, na što je stručni suradnik za zaštitu okoliša Mario Radevenjić izjavio kako bi u tom slučaju oni prvi prosvjedovali protiv toga.

Kad se tražila lokacija, vodilo se računa i o slijevnom području, kako se ne bi ugrozila rijeka Jadro iz koje vodu pije više od 300 tisuća stanovinka, kazao je Radevenjić, dodavši kako su lokaciju između desetak predloženih izabrali stručnjaci svih područja. Mihotić je poručio kako će se istražni radovi, koji stoje više od tri milijuna kuna, i koje takvi događaji samo poskupljuju, nastaviti po planu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙