FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KLADNJICE: PREDSJEDNIK HSP-a Đapić podupro PROSVJEDNIKE

KLADNJICE, 28. svibnja 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske strankeprava (HSP) i saborski zastupnik Anto Đapić danas je u Kladnjicama uKaštelanskoj zagori najavio za idući tjedan izvanrednu sjednicusaborskog Odbora za predstavke i pritužbe, na kojoj će raspravljati ozahtjevu Lećevičana i Unešićana da se odustane od izgradnjeŽupanijskog centra za gospodarenje otpadom.
KLADNJICE, 28. svibnja 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i saborski zastupnik Anto Đapić danas je u Kladnjicama u Kaštelanskoj zagori najavio za idući tjedan izvanrednu sjednicu saborskog Odbora za predstavke i pritužbe, na kojoj će raspravljati o zahtjevu Lećevičana i Unešićana da se odustane od izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Đapić je kazao da će kao predsjednik saborskog Odbora na sjednicu pozvati ministricu Marinu Matulović-Dropulić, splitsko-dalmatinskog i šibensko-kninskog župana te predstavnike ekološke udruge "Rast" na poziv koje i on stigao u Kladnjice.

Izrazio je nadu da će najavljena sjednica saborskog Odbora napokon postići barem to da sve sukobljene strane sjednu za isti sol i čuju jedni druge, a to se, kako je kazao, do sada nije dogodilo.

Đapić je također rekao kako je bio iznenađen podatcima dobivenima od predsjednika "Rasta" Anđelka Parčine i 40-ak mještana, dodavši da "slučaj Kladnjice postaje presedan koji bi se mogao ponoviti bilo gdje u Hrvatskoj". To je, ocijenio je, "rezultat nepostojanja nacionalne strategije gospodarenja otpadom".

Predsjednik HSP-a naglasio je kako su ga mještani i predsjednik "Rasta" Parčina izvijestili kako se istražni radovi za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom provode bez dozvole i uglavnom na privatnim posjedima i zemljištu u vlasništvu Hrvatskih šuma, te da su i Hrvatske vode izdale mišljenje da nema smisla graditi centar za gospodarenje otpadom zbog poroznosti tla na tom vodoslijevnom području.

Parčina je ustvrdio kako se mještani protive izgradnji centra za gospodarenje otpadom na području Kladnjica jer, po zakonu, županija nije mjerodavna za kućno smeće, nego za zbrinjavanje opasnog industrijskog, bolničkog pa čak i radioaktivnog otpada.

"Upravo zbog toga mještani strahuju od tog centra za gospodarenje otpadom", dodao je.

Načelnik unešićke općine Mladen Abramac upozorio je kako je Šibensko-kninska županija zabranila radove na svome području, no da se oni, kako je kazao, "lukavo" obavljaju na samoj granici Splitsko-dalmatinske županije, tj. u lećevičkoj općini, koja je također zabranila radove.

Đapić je odbacio novinarsku konstataciju da svojim dolaskom zapravo podupire jučerašnji prosvjed i blokadu Jadranske magistrale u Kaštelima, ustvrdivši kako je građanski neposluh legitimno pravo mještana jer je za njih to pitanje važnije od turističke sezone, no da postoje zakoni koji to reguliraju.

"Ovaj je slučaj vrlo osjetljiv", ocijenio je Đapić, no izrazio je i uvjerenje kako će "slučaj Kladnjice" ubrzati rješavanje svih sličnih problema što će rezultirati i donošenjem strategije gospodarenja otpadom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙