FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U KLADNJICAMA PROSVJED PROTIV GRADNJE CENTRA ZA GOSPODARENJEM OTPADOM

KLADNJICE, 27. svibnja 2004. (Hina) - U Kladnjicama, na lokaciji nakojem se obavljaju istražni radovi za izgradnju centra za gospodarenjeotpadom Splitsko-dalmatinske županije, prosvjedovalo je poslijepodnedvjestotinjak stanovnika općina Lećevica i Unešić, protiveći seizgradnji tog centra.
KLADNJICE, 27. svibnja 2004. (Hina) - U Kladnjicama, na lokaciji na kojem se obavljaju istražni radovi za izgradnju centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije, prosvjedovalo je poslijepodne dvjestotinjak stanovnika općina Lećevica i Unešić, protiveći se izgradnji tog centra.

Prosvjed nije bio najavljen niti prijavljen pa će protiv organizatora biti podnesena prekršajna prijava, doznaje se od glasnogovornice Policijske uprave splitsko-dalmatinske Tine Disopre.,

Četrdesetak pripadnika Interventne policije osiguravalo je lokaciju i prosvjednicima onemogućilo pristup samom mjestu istražnih radova, na kojemu se nalazi i mehanizacija koja je prošlog tjedna u sličnom prosvjedu navodno bila oštećena.

Predsjednik ekološke udruge Rast Anđelko Parčina u izjavi novinarima opovrgnuo je kako je on organizator skupa, premda je jučer novinarima stigao poziv za mirni prosvjed kojemu u potpisu stoji upravo ta udruga.

Kazao je kako je riječ "o spontanom skupu na koji su stigli mještani koji žele sačuvati zdrav i miran okoliš Dalmatinske zagore, koji su se uspjeli obraniti i od četnika te da je i on stigao kao samo jedan od prosvjednika".

Prosvjednici su uzvikivali pogrdne riječi na račun županijskih čelnika, župana Krune Peronje te premijera Ive Sanadera. Nosili su i transparente s porukama da ne žele smeće u svojem dvorištu, pozivajući županijske čelnike da odustanu od izgradnje centra za gospodarenje otpadom na toj lokaciji.

"Budući da nas uvjeravaju kako je centar za gospodarenje otpadom bezopasan i ekološki čist, te da se u njega neće dovoziti radioaktivni ili tehnološki otpad, pitamo ih zašto ga onda ne izgrade u Splitu ili u nekoj od propalih tvornica na obali gdje je riješena infrastruktura", rekao je jedan od prosvjednika.

Prosvjednici su također rekli kako je planirani centar za gospodareje otpadom na poroznom terenu, s kojega se napaja i izvorište rijeke Jadro, ustvrdivši da ako smeće dođe u Zagoru, Splićani i cijela dalmatinska obala neće imati pitke vode.

Također su rekli da se protive tome da se Dalmatinska zagora pretvori u odlagalište smeća.

U nizu pogrdnih poruka upućenih županijskoj vlasti, bila je i ona upućena poznatom splitskom ahritekti Mati Miliću, koji je navodno zbog potpore izgradnji centra, prošlog tjedna pretučen.

Prosvjednici su nakon nešto više od dva sata, oko 19,30 sati, otišli s mjesta prosvjeda u Kladnjicama. Potom su se spustili na Jadransku magistralu kod Kaštel Staroga, te su automobilima blokirali magistralu..

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙