FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DRŽAVNE INSTITUCIJE BiH RASIPAJU MILIJUNE EURA - REVIZOR

SARAJEVO,9. lipnja(Hina) - Bosna i Hercegovina uštedjela bi svakegodine najmanje dvanaest do trinaest milijuna eura iz proračuna kadabi njene državne ustanove imale uređena pravila financijskogposlovanja, čime bi se onemogućili nepotrebni i sumnjivi troškovi,izjavio je u srijedu u Sarajevu vršitelj dužnosti glavnog revizora BiHSamir Mušović.
SARAJEVO,9. lipnja(Hina) - Bosna i Hercegovina uštedjela bi svake godine najmanje dvanaest do trinaest milijuna eura iz proračuna kada bi njene državne ustanove imale uređena pravila financijskog poslovanja, čime bi se onemogućili nepotrebni i sumnjivi troškovi, izjavio je u srijedu u Sarajevu vršitelj dužnosti glavnog revizora BiH Samir Mušović.

On je na konferenciji za novinstvo predstavio godišnja izvješća Ureda glavnog revizora o poslovanju sedam različitih tijela vlasti na državnoj razini, koja potvrđuju kako se nastavlja netransparentno i neopravdano rasipanje novca iz državnog proračuna.

Samo u slučaju poslovanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine utvrđeno je kako je ta institucija tijekom proračunske 2003. godine potrošila više od 500 tisuća eura u odnosu na prvobitno odobrena sredstva te da to prekoračenje uključuje i preko 200 tisuća eura iz sredstava namijenjenih za troškove u 2004. godini.

Pritom se pod stavkom neplaniranih izdataka pojavila kupnja luksuznog Audija 8 za hrvatskog člana Predsjedništva za što je trebalo izdvojiti 80 tisuća eura.

Među manje značajnim, no ne manje problematičnim stavkama je i jedna večera za koju je plaćeno 1500 eura ili pak kupnja odijela za srpskog člana Predsjedništva Borislava Paravca koje je stajalo 1200 eura.

Pojašnjenje što su ga revizori dobili je kako je Paravcu zapravo trebao smoking za putovanje u Austriju, a on ga od svoje plaće navodno nije mogao kupiti.

Bez objašnjenja je, međutim, ostalo pitanje zašto je smoking kupljen u Doboju gdje Paravac živi te zašto je iz državnog proračuna kupljena i haljina za njegovu suprugu.

Glavni revizor Mušović ističe kako su nelogičnosti u poslovanju Predsjedništva BiH samo mali dio priče te da nepravilnosti ima u svim drugim državnim ustanovama koje su do sada obuhvaćene revizijom.

"Prema našim procjenama između 40 i 50 posto potrošnje iz državnog proračuna nije pravno regulirano", kazao je Mušović.

On je upozorio kako je potpuno nelogično da BiH ni danas nema središnji registar državne imovine pa je stoga gotovo nemoguće utvrditi kako se ona koristi i kolika joj je vrijednost.

Mušović je to ilustrirao činjenicom kako čak ni zgrada u kojoj je sjedište vlade i parlamenta BiH nije uknjižena kao državno vlasništvo te da nitko ne zna s koliko vozila raspolažu sve državne ustanove.

Zna se tek da se sve više vozila u državnom vlasništvu krade, pri čemu su posebice na meti luksuzne limuzine kojima se bez ikakva nadzora koriste ministri.

Samo od početka ove luksuzna službena vozila ukradena su ministrima sigurnosti i vanjskih poslova BiH te savjetniku srpskog člana državnog Predsjedništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙