FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TREĆINA STRANIH ULAGANJA U BiH IZ HRVATSKE

SARAJEVO, 25. svibnja (Hina) - Hrvatska, sa udjelom od 33 posto,uvjerljivo prednjači među zemljama koje su nakon rata investirale uBosnu i Hercegovinu, pokazali su rezultati šestomjesečne ankete kojuje provela Centralna banka BiH.
SARAJEVO, 25. svibnja (Hina) - Hrvatska, sa udjelom od 33 posto, uvjerljivo prednjači među zemljama koje su nakon rata investirale u Bosnu i Hercegovinu, pokazali su rezultati šestomjesečne ankete koju je provela Centralna banka BiH.

Predstavljajući u utorak u Sarajevu rezultate ove ankete, guverner Centralne banke BiH Peter Nicholl izjavio je kako je ona temeljena na podacima koje su izravno dostavile tvrtke preko kojih su obavljena takva ulaganja.

S obzirom da BiH nema instituciju koja bi prikupljala i sistematizirala podake o gospodarskim kretanjima u zemlji, tu je ulogu preuzela Centralna banka, a guverner Nicholl je uvjeren kako se došlo do sasvim vjerodostojnih podataka.

Ukupna inozemna ulaganja u BiH, zaključno za 30. lipnjem 2003. godine iznosila su 3,4 milijarde konvertibilnih maraka ili 1,74 milijarde eura (1 euro=1,955 KM) od čega su 2,7 milijardi KM izravne investicije.

Ovaj podatak pokazuje kako su izravna ulaganja zapravo za 40 posto veća od onoga što se do sada pretpostavljalo.

Dvije trećine izravnih inozemnih ulaganja bilo je u obliku vlasničkog kapitala, dok se ostatak odnosio na međukompanijska ulaganja i druge oblike dužničkih vrijednosnih papira i zadržane dobiti.

Više od 80 posto ukupnih inozemnih ulaganja odnosi se na 127 tvrtki, uključujući tu i 23 banke.

Hrvatska je u ovom razdoblju uložila milijardu i 127 milijuna KM ili 33 posto ukupnih investicija, dok je Austrija kao druga na popisu uložila gotovo dvostruko manje - 646 milijuna KM.

S iznosom od 337 milijuna KM treća na popisu je Njemačka, a na četvrtom je mjestu Slovenija s 325 milijuna KM.

Hrvatska, Austrija i Njemačka zajedno drže 61 posto inozemnih investicija u BiH.

Guverner Nicholl je izjavio kako se visoka razina ulaganja iz Hrvatske vjerojatno mogu objasniti i činjenicom da su investitori iz trećih zemalja, poput Italije, preko supsidijarnih podružnica u Hrvatskoj također investirala u BiH.

Iako je pojedinačno najviše investirano u bankarstvo - milijardu i 300 milijuna KM - značajan postotak investicija otpada i na prerađivačku industriju, u koju je uloženo milijardu i 125 milijuna KM.

U skupini od 13 tranzicijskih zemalja s prosječnih 415 dolara inozemnih investicija po glavi stanovnika, BiH je na jedanaestom mjestu, a iza nje su samo Srbija i Crna Gora te Albanija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙