FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SARAJEVO: DEL PONTE SPREMNA PREDATI PRVE SLUČAJEVE SUDU BIH

SARAJEVO, 2. lipnja 2004. (Hina) - Glavna haaška tužiteljicaMeđunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla del Ponteizjavila je u srijedu u Sarajevu kako će prije kolovoza njen uredpredložiti predaju prvih slučajeva suđenja za ratne zločinebosansko-hercegovačkom pravosuđu, ali je istodobno upozorila kako nevjeruje da će suđenje u toj zemlji moći početi prije kraja ove godine.
SARAJEVO, 2. lipnja 2004. (Hina) - Glavna haaška tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla del Ponte izjavila je u srijedu u Sarajevu kako će prije kolovoza njen ured predložiti predaju prvih slučajeva suđenja za ratne zločine bosansko-hercegovačkom pravosuđu, ali je istodobno upozorila kako ne vjeruje da će suđenje u toj zemlji moći početi prije kraja ove godine.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, Del Ponte, koja se nalazi u trodnevnom posjetu BiH, kazala je novinarima kako postoje već pripremljeni predmeti na temelju kojih je moguće početi suđenje pred domaćim sudovima te da Haaški tribunal želi da se to što prije i dogodi.

"Ja ću zahtjev za prebacivanje prvih slučajeva podnijeti već do početka ljetnih odmora u kolovozu", kazala je Del Ponte. Ona je međutim istaknula kako, prema dostupnim informacijama, Sud BiH još nije spreman za takva suđenja, a postoji nada da bi se to moglo promijeniti do kraja godine.

Komentirajući razgovore što ih je prije dva dana vodila u Banjoj Luci s čelnicima Republike Srpske, Del Ponte je kazala kako je od njih dobila puno obećanja, a sada očekuje konkretne akcije. "Očekujemo konkretne akcije, odnosno uhićenje optuženih, ali i pristup arhivama i svjedocima", kazala je glavna haaška tužiteljica.

Ona je potvrdila kako na državnoj razini vlasti BiH pružaju potpunu političku potporu radu suda u Haagu, izrazivši pritom uvjerenje kako će ta potpora nastaviti postojati i u narednom razdoblju.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić potvrdio je da vlasti BiH žele potpunu suradnju s Haaškim sudom. On je međutim istaknuo kako se BiH nalazi u ulozi svojevrsnog taoca Republike Srpske, jer tamošnje vlasti do sada nisu učinile ništa na privođenju osoba optuženih za ratne zločine, a posebice Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Predsjedništvo BiH učinit će sve da suradnja državnih institucija sa sudom u Haagu bude potpuna, no dok državna tijela vlasti u cijelosti ne profunkcioniraju, odgovornost i dalje ostaje na entitetima, a posebice na Republici Srpskoj", kazao je Tihić.

Carla del Ponte u Sarajevu je tijekom dana razgovarala i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem, a nakon toga je otputovala u Srebrenicu, gdje se treba sastati s predstavnicima udruga koje okupljaju članove obitelji Bošnjaka likvidiranih u srpnju 1995. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙