FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOSTAR: OSNOVAN HRVATSKI BLOK, SESTRINSKA STRANKA PAŠALIĆEVOG HRVATSKOG BLOKA

MOSTAR, 5. lipnja 2004. (Hina) - Nova politička stranka Hrvatski blok(HB), sestrinska stranka Hrvatskog bloka Pokreta za Hrvatsku IvićaPašalića, osnovana je u subotu u Mostaru.
MOSTAR, 5. lipnja 2004. (Hina) - Nova politička stranka Hrvatski blok (HB), sestrinska stranka Hrvatskog bloka Pokreta za Hrvatsku Ivića Pašalića, osnovana je u subotu u Mostaru.

Stranku je utemeljilo nekoliko bivših dužnosnika HDZ-a BiH nezadovoljnih politikom aktualnog vodstva najsnažnije stranke bosanskohercegovačkih Hrvata.

Za predsjednika je na osnivačkoj skupštini održanoj u Mostaru izabran asistent na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Marijo Vasilj, koji je bio savjetnik smijenjenog hrvatskog člana BiH Predsjedništva Ante Jelavića. Vasilj je u izjavi nakon izbora istaknuo kako će se Hrvatski blok u BiH zauzimati za okrupnjavanje hrvatske političke scene, najavljujući uspostavu koalicije s još nekoliko drugih manjih stranaka s hrvatskim predznakom.

Pašalić, koji je bio nazočan osnivačkoj skupštini, pozdravio je osnivanje nove stranke u BiH obećavajući joj potporu.

Pašalić je istaknuo kako su Hrvati u protektoratu međunarodne zajednice u BiH u podređenom položaju u odnosu na druga dva naroda, Bošnjake i Srbe, ponajprije zbog loše politike hrvatskoga vodstva u BiH.

"Pozicija hrvatskog naroda u BiH je značajno pogoršana. Hrvati u BiH imaju manje prava nego nacionalne manjine u bilo kojoj demokraciji. Hrvatska politička elita u BiH nema odgovor, ne želi ili ne zna artikulirati interese Hrvata kako bi bili istinski konstitutivni", rekao je Ivić Pašalić u govoru na osnivačkoj skupštini Hrvatskog bloka u BiH.

Pašalić se zauzeo za ukidanje visokih ovlasti Visokog međunarodnog predstavnika u BiH kao i diskriminirajućih odluka kojima se pojedincima zabranjuje sudjelovanje u javnom i političkom životu BiH zbog sankcija koje je nametnula međunarodna zajednica.

Hrvatski blok u BiH bit će parlamentarna stranka jer je jedan od osnivača Ivan Baćak, zastupnik u Zastupničkom domu Federacije BiH. U čelništvu stranke je i bivši dopredsjednik HDZ-a BiH Marko Tokić. HB će na predstojećim općinskim izborima u listopadu u BiH nastupiti u koaliciji s Hrvatskom kršćansko-demokratskom unijom i Hrvatskim kršćanskim demokratskim preporodom.

(Hina) xzk ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙