FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REAKCIJE SVIJETA NA AMERIČKO-BFRITANSKI NACRT REZOLUCIJE O IRAKU

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Međunarodna je zajednica reagiralau utorak na novi američko-britanski nacrt rezolucije o Iraku, areakcije su bile podijeljene: dok američke saveznice gorljivopodržavaju novu rezoluciju, druge zemlje su oprezne i suzdržanije.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Međunarodna je zajednica reagirala u utorak na novi američko-britanski nacrt rezolucije o Iraku, a reakcije su bile podijeljene: dok američke saveznice gorljivo podržavaju novu rezoluciju, druge zemlje su oprezne i suzdržanije.

Tako su američke saveznice Australija i Japan pohvalile posljednje poteze Washingtona glede Iraka. Canberra je izrazila zadovoljstvo zbog obećanja američkog predsjednika Georgea W. Busha da će ostati u Iraku dok se u toj zemlji ne uspostavi demokracija, dok je Tokio pozdravio poteze s ciljem traženja mandata UN-a za međunarodne vojnike.

Američko britanska rezolucija o Iraku predana u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN-a ima "dobrih izgleda" da bude prihvaćena, izjavio je u utorak premijer Tony Blair na svojoj mjesečnoj konferenciji za novinare.

Konačnu odluku o vojnim i sigurnosnim operacijama u Iraku trebaju donijeti Iračani nakon transfera vlasti predviđenog za 30. lipnja, rekao je britanski premijer Tony Blair.

Na pitanje o mogućem pravu Iračana da ulože veto nakon 30. lipnja Blair je odgovorio: "Da, to je teško pitanje. Ako se treba donijeti politička odluka o tome treba li se intervenirati u mjestima poput Falluje, to se treba napraviti uz suglasnost buduće iračke vlade".

"Transfer vlasti treba biti stvaran i iskren", rekao je on.

Kina je također podržala nacrt rezolucije o Iraku koji je predstavljen u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN-a i priopćila je da će sudjelovati u UN-ovom razmatranju rezolucije "s pozitivnim i konstruktivnim stajalištem".

Međutim, Francuska i Rusija nisu toliko oduševljene. Francuska želi da se unesu neki popravci u nacrt rezolucije, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier ali nije rekao kakve izmjene Pariz traži. "To je nacrt - nacrt koji treba razmotriti i poboljšati", rekao je.

Rusija je pak oprezna glede tog novog plana o prijenosu vlasti Iračanima 30. lipnja. "Ovaj dokument postavlja mnoga pitanja ne samo za Rusiju nego i druge članice Vijeća sigurnosti UN-a i mora biti dorađen", rekao je za Interfax izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Što se tiče namjere da međunarodne snage u Iraku budu stavljene pod američku kontrolu nakon prijenosa vlasti, izvor je rekao da taj prijedlog nije izazvao "alergijsku reakciju" u Moskvi, a "posebice stoga što se nitko ne želi prihvatiti te uloge".

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je izjavio da konačni detalji rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a mogu biti dogovoreni tek nakon što UN-ov izaslanik za Irak Lakhdar Brahimi podnese izvješće 31. svibnja u kojem bi trebali biti imenovani članovi iračke vlade.

"Mislim da je to vrlo dobar temelj na kojem možemo tražiti i postići konsenzus", rekao je Fischer o nacrtu rezolucije.

Predsjednik iračke prijelazne uprave Ghazi Mashal Ajil al-Yawer izjavio je da američko-britanski prijedlog nije ispunio očekivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙