FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOMEMORATIVNI SKUP U POVODU SMRTI NOVINARA CARLA GUSTAFA STROEHMA

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - U povodu smrti njemačkoga ihrvatskog novinara dr. Carla Gustafa Stroehma danas je u prostorijamaHrvatske kulturne zaklade u Zagrebu održan komemorativni skup, kojemusu bili nazočni i supruga i sinovi pokojnoga Stroehma.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - U povodu smrti njemačkoga i hrvatskog novinara dr. Carla Gustafa Stroehma danas je u prostorijama Hrvatske kulturne zaklade u Zagrebu održan komemorativni skup, kojemu su bili nazočni i supruga i sinovi pokojnoga Stroehma.

O Carlu Gustafu Stroehmu, velikom prijatelju Hrvatske, i njegovu novinarskom radu govorili su ravnatelj Hrvatske kulturne zaklade Stjepan Šešelj, glavni urednik tjednika za kulturu "Hrvatsko slovo" Domagoj Margetić, nekadašnji ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Antun Vrdoljak i predsjednik Austrijsko-hrvatskoga društva iz Beča Marijan Brainović.

Carl Gustaf Stroehm bio je veliki prijatelj Hrvatske i hrvatskoga naroda, rekao je Vrdoljak i dodao kako smo njegovom smrću izgubili velikoga čovjeka.

Bez obzira na to što je riječ o njemačkom novinaru, ljubav prema Hrvatima i hrvatskoj državi te pisanje o njoj svrstava ga u hrvatske novinare, rekao je Šešelj, istaknuvši kako je nakon povratka u Beč sve do posljednjega dana pisao kolumne u Hrvatskom slovu.

Dolazak trećesiječanjske vlasti 2000. pomeo ga je s Hrvatske televizije i iz Večernjeg lista, podsjetio je Šešelj i dodao kako se nakon toga iz Hrvatske preselio u Beč.

Od tada je redovito pisao kolumne u Hrvatskom slovu u kojemu je u povodu Stroehmove smrti glumica Nela Eržišnik napisala kako je snaga njegove riječi o Hrvatskoj nenadoknadiva.

"Sve što ste pisali bila je poruka i pouka, bilo je dojmljivo jer je bilo časno i istinito", zapisala je u posljednjem broju Hrvatskog slova.

Carl Gustaf Stroehm rođen je 8. ožujka 1930. u Talinu. Radio je kao urednik na radijskoj postaji Deutsche Welle. Bio je komentator i dopisnik Die Welta za istočnu i jugoistočnu Europu.

U početku agresije na Hrvatsku doputovao je u Zagreb, gdje je živio s obitelji gotovo jedno desetljeće. Od 1992. bio je stalni kolumnist Večernjeg lista, pisao je za hrvatski politički tjednik Glasnik i Vjesnik, radio reportaže te je bio komentator na HTV-u.

Objavio je više knjiga, među kojima na hrvatskom jeziku "Što sam rekao Hrvatima" (1994.) u kojoj su sabrani njegovi komentari objavljeni tijekom 1993. i 1994. u zagrebačkom dnevniku Večernjem listu.

Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao je 1995. Carla Gustafa Stroehma Ordenom Danice hrvatske za njegov novinarski rad i doprinos promicanju ugleda i priznavanju demokratske Republike Hrvatske u svijetu.

Carl Gustaf Stroehm umro je nakon kraće i teške bolesti 14. svibnja u Beču, a pogreb će mu biti 27. svibnja na groblju Koetschachu u Koruškoj .

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙