FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: IZLOŽBA "DESETLJEĆE RATA" U DUBROVNIKU

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - New York Times u četvrtak piše oizložbi ratne fotografije "Desetljeće rata" otvorenoj u utorak u novojdubrovačkoj galeriji "War Photo Limited", prvoj svjetskoj galerijinamijenjenoj izlaganju isključivo ratne fotografije.
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - New York Times u četvrtak piše o izložbi ratne fotografije "Desetljeće rata" otvorenoj u utorak u novoj dubrovačkoj galeriji "War Photo Limited", prvoj svjetskoj galeriji namijenjenoj izlaganju isključivo ratne fotografije.

Dubrovačka izložba ratne fotografije za temu ima balkanske ratove prošlog desetljeća, a izloženi su radovi 10 fotografa koji su ih pratili, Darka Bandića, Christophera Morrisa, Srđana Ilića, Noela Quidua, Ron Haviva i drugih, a fotografi su sami birali radove koje će izložiti. Organizatori kažu da im je cilj ljudima pokazati detalje rata koje nikada prije nisu vidjeli i očekuju da će većina posjetitelja galerije tijekom ljeta biti turisti, piše list i napominje da u Dubrovniku "ima malo vidljivih ratnih ožiljaka u gardu, te se nekim posjetiteljima može oprostiti što ne znaju da je mjesto kojim sada hodaju bilo izloženo granatiranju prije samo devet godina".

Strani posjetitelji, bez obzira na dob su slične, imaju slične reakcije i izražavaju zatečenost i čuđenje, primjećuje se u članku. Wade Goddard, ravnatelj galerije i fotograf koji je također pratio sukobe u regiji, za list kaže kako vjeruje da na izložbi "ljudi dobiju mnogo bolju predodžbu o onome što se dogodilo nego kroz neki časopis". Belgijski poslovni čovjek Frederic Hancez, vlasnik galerije koji je uložio 600.000 dolara u preuređenje stare kamene kuće u galerijski prostor, kaže kako mu se sviđa zamisao da ljude koji dolaze na odmor i u osjećaju se ugodno u Dubrovniku izložba odjednom "vrati u stvarnost", prenosi list.

No dok je od zapadnjaka financirana izložba možda i postigla željeni učinak na turiste koji nisu bili upoznati s onime što se odgađalo reakcije onih koji su proživjeli rat, ili u njemu sudjelovali, bile su miješane, piše list i navodi da su je neki stanovnici Dubrovnika ocijenili presurovom, drugi primjetili da je trebalo izložiti više slika rata u Dubrovniku, dok su pak neki bivši hrvatski vojnici zamjerili Goddardu da je izložio premalo fotografija koje govore o junaštvu hrvatske vojske.

Zbirka fotografija "Krv i med" fotografa Rona Haviva zauzima središnje mjesto izložbe, a 2002. kada je bila predstavljena u Srbiji naišla je na nasilne reakcije jer su tamošnji nacionalisti tvrdili da rat prikazuje pristrano ili protusrpski, dodaje list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙