FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REAKCIJE NA VIJEST O SMRTI RONALDA REAGANA

ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Vijest o smrti bivšeg američkogpredsjednika Ronalda Reagana koji je u subotu preminuo u 93. godini odAlzheimerove bolesti izazvala je reakcije diljem svijeta.
ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Vijest o smrti bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana koji je u subotu preminuo u 93. godini od Alzheimerove bolesti izazvala je reakcije diljem svijeta.

Francuski predsjednik Jacques Chirac pozdravio je "sjećanje na velikog državnika".

"Predsjednik Republike osjeća dužnost da pozdravi sjećanje na velikog državnika koji će snagom svojih uvjerenja i svojim angažmanom u korist demokracije ostaviti dubok trag u povijesti", navodi se u priopćenju kojeg je objavilo francusko predsjedništvo. U priopćenju se dodaje da je Chirac "uputio izraze sućuti američkom narodu".

Žalost zbog vijesti o smrti bivšeg američkog predsjednika izrazio je i francuski premijer Jean Pierre Raffarin koji je kazao da su Reaganovo "odlučno djelovanje u modernizaciji SAD-a i njegov međunarodni angažman duboko obilježili Ameriku i međunarodne odnose otvarajući put novoj svjetskoj ravnoteži".

Britanski premijer Tony Blair je na vijest o Reaganovoj smrti pozdravio sjećanje na bivšeg američkog predsjednika nazvavši ga "veliki prijateljem Velike Britanije".

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher bivšeg američkog predsjednika Reagana nazvala je "velikim američkim herojem".

"Za njim neće žaliti samo oni koji su ga poznavali, ne samo narod kojem je služio tako odano i kojeg je volio tako jako, nego i milijuni žena i muškaraca koji danas žive slobodno zbog politike koji je on vodio", dodala je Thatcher.

I Buckinghamska se palača oglasila priopćenjem u kojem se navodi da je engleska kraljica Elizabetha "ožalošćena viješću o smrti bivšeg američkog predsjednika".

U Sjedinjenim Državama vijest o smrti također je izazvala reakcije brojnih dužnosnika.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i njegova supruga senatorica Hillary su Reagana nazvali "istinskim američkim originalom", istaknuvši kako će ga se "sjećati po "držanjem SAD-a ispred svih u borbi za slobodu ljudi diljem svijeta".

Demokratski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u John Kerry je kazao: "Njegova je ljubav za zemlju bila zarazna. Čak i kada je lomio srca demokratima to je činio s osmjehom i u duhu časne i otvorene rasprave".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙