FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio; podaci o zaposlenosti neinspirativni

LONDON, 5. lipnja 2004. (Hina) - Tečaj američkog dolara nalazi se blizunajniže razine u zadnja dva mjeseca prema euru, budući najnovijipokazatelj o rastu zaposlenosti u SAD-u nije protekloga tjednainspirirao ulagače na njegove kupovine, kako i dalje ostaje otvorenimpitanje visine skorašnjeg rasta američkih kamatnih stopa.
LONDON, 5. lipnja 2004. (Hina) - Tečaj američkog dolara nalazi se blizu najniže razine u zadnja dva mjeseca prema euru, budući najnoviji pokazatelj o rastu zaposlenosti u SAD-u nije protekloga tjedna inspirirao ulagače na njegove kupovine, kako i dalje ostaje otvorenim pitanje visine skorašnjeg rasta američkih kamatnih stopa.

Dolar je u takvim okolnostima oslabio 0,5 posto prema euru, koji iznosi 1,228 dolara. Pored toga, oslabio je i prema nizu drugih značajnijih svjetskih valuta, među ostalim švicarskom franku, novozelandskom dolaru i norveškoj kruni.

Dobivši podatak o snažnom rastu broja zaposlenih u SAD-u u svibnju, za 248 tisuća, ulagači su se usmjerili na nove pokazatelje najavljene za idući tjedan, ponajviše proizvođačke cijene i indeks povjerenja potrošača. Ukoliko i oni budu dobri, to bi ojačalo izglede da američka središnja banka Fed podigne kamatne stope na svom zasjedanju krajem lipnja i više od 0,25 posto, s trenutno najniže razine u povijesti od svega 1,0 posto. "Tržište je već uračunalo u cijenu dolara rast kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova", kazao je Daniel Katzive, strateg pri UBS-u.

Trgovci kažu da se veći interes iskazivao za europskim valutama kako su cijene nafte dosezale nove rekordne razine u zadnjih 21 godinu zbog straha od potencijalnih prekida isporuka nafte iz Saudijske Arabije nakon nedavnih napada islamskih militanata, u kojima su poginule 22 osobe. "Teško je reći koja je valuta osjetljivija na rast cijena nafte - dolar ili jen", kazao je Koji Fukaya, valutni analitičar u Bank of Tokyo-Mitsubishi. "Pobjednice su europske valute. A gledamo li tečaj dolara prema jenu, dolar je nešto jači zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima", dodao je.

Za lošiju izvedbu jena najzaslužniji je pad vrijednosti službenog indeksa Tokijske burze Nikkeija od 1,6 posto. "Jen je pod pritiskom zbog pada Nikkeija, jer više cijene nafte znače usporavanje američkog gospodarstva i manji izvoz u SAD. Tu se radi o dionicama, no i nafta sudjeluje u tome", kazao je Mark McFarland, valutni strateg u UBS-u. Jen je u spomenutom razdoblju oslabio 0,9 posto prema dolaru, na 111,2 jena za dolar. Spustio se i 1,4 posto u odnosu na euro, koji stoji 136,5 jena.

Od značajnijih podataka iz eurozone izdvaja se indeks o proizvođačkim aktivnostima u zemljama eurozone, koji pokazuje najbolju izvedbu u posljednje više od tri i pol godine. Iza toga stoji nedavno slabljenje eura koje je poticajno djelovalo na izvoz i rast osobne potrošnje u Francuskoj. Taj je indeks uvećan na 54,7 bodova u svibnju, naspram travanjskih 54 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙