FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIVENDI PREDVODI RASTOM EUROPSKIH BURZOVNIH INDEKSA

LONDON, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionice danas sunastavile jačati, potpomognute dobrim poslovnim rezultatima francuskemedijske i telekom grupacije Vivendi i slabljenjem cijena nafte.
LONDON, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionice danas su nastavile jačati, potpomognute dobrim poslovnim rezultatima francuske medijske i telekom grupacije Vivendi i slabljenjem cijena nafte.

Do podneva, londonski Ftse indeks ojačao je 0,34 posto, na 4.453 boda. Frankfurtski DAX istodobno je dosegnuo 3.903 boda, dobivši na vrijednosti gotovo jedan posto.

"Situacija je takva da smo 'zapeli' unutar ograničenog raspona trgovanja sve dok ne postane jasnije što će biti s kamatnim stopama", ocjenjuje situaciju na tržištima Nigel Cobby, direktor europskih dionica ulagačke banke JP Morgan.

Dionice Vivendija ojačale su nešto više od dva posto nakon objave boljih od prognoziranih podataka o dobiti. Ipak, najveći su današnji dobitnici automobilska i kemijska industrija, obje osjetljive na kretanja cijena nafte. Proizvođač automobila DaimlerChrysler ostvario je rast cijena dionica od 1,6 posto, a isto su toliko na vrijednosti dobile i dionice njemačkih kemijskih tvrtki BASF i Bayera.

Pad cijena nafte praćen je spekulacijama na tržištu oko toga je li njihov rast izazvan slabim zalihama benzina u Sjedinjenim Državama konačno završio. Analitičari su mišljenja da su se tržišta dionica 'uhvatila' za cijene nafte u odsustvu bilo kakvih vijesti glede kamatnih stopa.

"Tržištima dionica i dalje manjka smjernica. Okreću se k nafti kao katalizatoru za rast ili pad", ocjenjuje Mark Tinker, čelni strateg financijske tvrtke Execution Limited.

Ulagači su u očekivanju američkog izviješća o zaposlenosti idući tjedan, u potrazi za smjernicama glede podizanja kamatnih stopa, koje se očekuje ovoga ljeta.

Službeni indeks Tokijske burze Nikkei danas je ojačao neznatnih 0,12 posto, na 11.166 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙