FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD CIJENA NAFTE OJAČAO AMERIČKU VALUTU

LONDON, 24. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskimtržištima deviza oporavio od nedavno zabilježenih najnižih razina uzadnja dva tjedna prema euru i jenu, ponajviše pod utjecajem padacijena nafte nakon što je Saudijska Arabija najavila povećanjeproizvodnje radi smirivanja zabrinutosti tržišta glede ponude.
LONDON, 24. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskim tržištima deviza oporavio od nedavno zabilježenih najnižih razina u zadnja dva tjedna prema euru i jenu, ponajviše pod utjecajem pada cijena nafte nakon što je Saudijska Arabija najavila povećanje proizvodnje radi smirivanja zabrinutosti tržišta glede ponude.

U takvim je okolnostima dolar ojačao nekih 0,5 posto u odnosu na euro, koji trenutno iznosi 1,1948 dolara. Približno toliko ojačao je i prema jenu, pa trenutno stoji 112,56 jena.

Cijene nafte, koje zadaju najveću brigu globalnom gospodarskom rastu, pale su danas za jedan posto, nakon što je Saudijska Arabija kazala da jednostrano povećava naftnu proizvodnju te pritisnula Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) da poveća razinu proizvodnje.

Ministri financija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 na svojem su jučerašnjem sastanku u New Yorku pozvali na povećanje proizvodnje nafte zemalja proizvođača. Nakon pada cijena nafte, cijene dionica porasle su na Tokijskoj burzi i na europskim tržištima, a očekuje se i rast cijena dionica na američkim burzama.

"Pad cijena nafte pozdravile su valute zemalja koje imaju niske kamatne stope poput dolara i jena, budući bi rastuće cijene nafte usporile gospodarski rast dramatičnije nego u zemljama s višim kamatnim stopama", kazao je Mark McFarland, valutni strateg u UBS-u.

Tijekom dana se ne očekuju novi gospodarski pokazatelji iz SAD-a, no za ovaj su tjedan najavljeni podatci o potrošačkom povjerenju u svibnju, trajnim robama te revidirani podatak o domaćem proizvodu u prvom tromjesečju. "U središtu pozornosti je hoće li cijene nafte dalje slabiti, a dobit ćemo i nekoliko ključnih gospodarskih pokazatelja iz SAD-a", dodao je McFarland.

Jen je danas ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na euro, koji trenutno iznosi 134,52 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙