FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski premijer i mediji o ekološko-ribolovnoj zoni

LJUBLJANA,5. lipnja(Hina) - Ljubljana je zadovoljna jučerašnjimsastankom predstavnika ministarstava vanjskih poslova Italije,Slovenije i Hrvatske u Bruxellesu i izjavom koja je tom prilikomdonesena uz pomoć predstavnika Europske komisije, ali i daljenaglašava da je za nju najvažnije pitanje granice na moru s Hrvatskomi da ekološko-ribolovna zona, čija je primjena odgođena "dok se nenađe zajednički dogovor u duhu EU-a" na tu granicu ne može utjecati,ocjena je slovenskih medija u subotu.
LJUBLJANA,5. lipnja(Hina) - Ljubljana je zadovoljna jučerašnjim sastankom predstavnika ministarstava vanjskih poslova Italije, Slovenije i Hrvatske u Bruxellesu i izjavom koja je tom prilikom donesena uz pomoć predstavnika Europske komisije, ali i dalje naglašava da je za nju najvažnije pitanje granice na moru s Hrvatskom i da ekološko-ribolovna zona, čija je primjena odgođena "dok se ne nađe zajednički dogovor u duhu EU-a" na tu granicu ne može utjecati, ocjena je slovenskih medija u subotu.

"Za hrvatsku je diplomaciju cijelo vrijeme najveći problem bio kako naći častan izlaz iz situacije, a za slovensku je najveći rizik bio kako upotrijebiti prijetnju vetom na ulazak Hrvatske u EU, a istodobno je ne iskoristiti do kraja", piše danas u glavnom komentaru ljubljansko "Delo". List navodi da u vezi s izjavom donesenom u Bruxellesu sada postoji problem "interpretacije" jer će "u Zagrebu tumačiti da nisu popustili niti za pedalj", a u "Ljubljani da su postigli sve, pa i više od toga". Slovenija je svoje postigla, no koliko je dobila ili izgubila vidjet će se po tome koliko je prijetnja slovenskim vetom u EU-u ostavila traga na buduće slovensko-hrvatske odnose, piše list.

Vodeći slovenski dnevnik također u naslovu na prvoj stranici navodi da se "jadranska zona gubi u magli, ali ostaje" s obzirom na različite interpretacije koje se mogu pojaviti u odnosu na njen utjecaj na granicu na moru.

"Hrvatska je dogovorom u Bruxellesu posredno priznala Sloveniji pravo na suodlučivanje o statusu istočne polovice otvorenog mora na Jadranu, ali time nisu otklonjene sve rezerve jer će unatoč tome 3. listopada početi primjenjivati zonu na području do krajnjeg sjevera dijela otvorenog mora na točki T-5 (na geografskoj širini Umaga) za nečlanice Unije", pojašnjava "Delo", te dodaje "No, to će biti širenje jurisdikcije u akvatorij na koji po dosadašnjim tumačenjima Ljubljane nema pravo samo Hrvatska nego i Slovenija. To bi onda mogao biti jednostrani potez koji bi prejudicirao granicu", navodi list.

Slovenska tiskovna agencija citira slovenskog premijera Antona Ropa koji je jučer kasno na večer dogovor iz Bruxellesa po drugi put istog dana komentirao za elektronske medije, ovaj put za emisiju "Odmevi" TV Slovenija.

"Dogovor iz Bruxellesa dopuna je onoga što je hrvatski Sabor donio u četvrtak", rekao je Rop, dodajući da spomenuti dogovor u potpunosti štiti i slovenske interese na moru.

"Status Slovenije u vezi s Jadranskim morem neće se promijeniti, ni u čemu nećemo biti u slabijoj poziciji. Imat ćemo naravno i slobodan pristup otvorenom moru", rekao je Rop.

Slovenski je premijer u razgovoru za slovensku televiziju također rekao da dogovor iz Bruxellesa "jasno implicira da ekološko-ribolovna zona ničim ne može više utjecati na bilo kakvo određivanje granice.

"Pregovore o granici već smo završili. Imamo sporazum Drnovšek-Račan, a Hrvatska je odbila da on bude prihvaćen u Saboru", rekao je Rop. Ponovio je svoje ranije više puta izraženo stajalište da "jako sumnja" u mogućnost "dodatnih razgovora i dogovora" o granici. Čak i ako bi došlo do arbitraže, Slovenija je na nju spremna, no osnovica za nju uvijek će biti sporazum Drnovšek-Račan, rekao je Rop, a prenosi slovenska agencija STA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙