FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovensko "Delo" tvrdi: Hrvatska pred izborom - "Ili EU ili jadranska zona"

LJUBLJANA,30. svibnja(Hina) - Hrvatska se nalazi pred izborom - iliEuropska unija ili ekološko-ribolovna zona u Jadranu, tvrdi u članku usvom broju od ponedjeljka ljubljansko "Delo" u vezi sa sastankomdržavnih tajnika ministarstava vanjskih poslova Italije, Slovenije iHrvatske u petak u Bruxellesu.
LJUBLJANA,30. svibnja(Hina) - Hrvatska se nalazi pred izborom - ili Europska unija ili ekološko-ribolovna zona u Jadranu, tvrdi u članku u svom broju od ponedjeljka ljubljansko "Delo" u vezi sa sastankom državnih tajnika ministarstava vanjskih poslova Italije, Slovenije i Hrvatske u petak u Bruxellesu.

"Ultimatum Hrvatskoj navodno je na slovenskoj, a osobito na talijanskoj strani potkrijepljen vjerodostojnom prijetnjom blokade hrvatskog ulaska u EU ne bude li spremna na kompromis", navodi "Delo" dodajući da su "protivne činjenicama" tvrdnje hrvatskih medija da će u petak "započeti hrvatski pregovori s EU o ribolovu u ekološko-ribolovnoj zoni".

Unija naime, tvrdi "Delo" takve sporazume ima za izlov ribe od strane ribarskih flota država-članica u morima zemalja-nečlanica, dok je u ovom slučaju "prioritetni cilj naći usklađeno rješenje za hrvatsko odstupanje od jednostrano proširene jurisdikcije".

Hrvatska namjera da zaključi sporazum o ribolovu s EU "samo je puka želja" jer bi time "postojanje isključive zone bilo više-manje priznato i zacementirano", tvrdi "Delo", dodajući da će Hrvatska u Bruxellesu morati pristati na jedan od tri načina rješenja koje su ponudile Italija i Slovenija. To su, precizira "Delo", odgoda početka primjene zone, pristanak na trostrano zajedničko upravljanje zonom u sjevernom Jadranu ili pak odluka da proširenje zone ne vrijedi za Sloveniju i Italiju.

"Po našim se informacijama Europska komisija slaže sa sva tri prijedloga koja su ponuđena Hrvatskoj. Na sastanku u petak Hrvatska će biti stavljena pred izbor: zona ili Europa", tvrdi "Delo" dodajući da je "sličnu poruku" prošlog tjedna u Zagrebu predao i predstavnik Europske komisije Reinhard Priebe.

Slovenski list također navodi da se zoni od samog početka kao "nacionalističkom projektu" suprotstavlja Rim i da Italija ima veće mogućnosti pritiska, te da je o "neprilikama s Hrvatskom" slovenski premijer Anton Rop obavijestio i irskog premijera Bertiea Aherna prilikom njegova posjeta Ljubljani 20. svibnja.

"Razmišljanja koja su prisutna u Hrvatskoj da se Slovenija neće u vezi sa zonom usuditi djelovati na najvišoj europskoj razini po našim informacijama nemaju osnove. Razlozi za takav strah navodno ne postoje, a Hrvatska se mora pomiriti sa situacijom u kojoj se našla vlastitom krivicom", piše "Delo" u vezi sa sastankom ministarskog vijeća Europske unije na kojoj se odlučuje o kandidaturi i početku pregovora s Hrvatskom o članstvu u Uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙