FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SLOVENIJA MORA PRUŽITI POTPORU HRVATSKOJ

ZAGREB,26. svibnja(Hina) - Slovenija bi trebala popraviti političkukomunikaciju S Hrvatskoj jer se promašenim pokazalo stajalište da ćeučlanjenjem u Europsku uniju steći bitnu prednost prilikom rješavanjabilateralnih pitanja, upozorava ljubljansko "Delo".
ZAGREB,26. svibnja(Hina) - Slovenija bi trebala popraviti političku komunikaciju S Hrvatskoj jer se promašenim pokazalo stajalište da će učlanjenjem u Europsku uniju steći bitnu prednost prilikom rješavanja bilateralnih pitanja, upozorava ljubljansko "Delo".

Slovenija se stalno nadala da će članstvom u EU i NATO savezu doći u bolji pregovarački položaj ali ta se nada izjalovila, ističe ljubljanski list, upozoravajući da Ljubljana mora voditi konzistentniju politiku prema Hrvatskoj te da predsjednik Janez Drnovšek, premijer Anton Rop i ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel moraju bolje koordinirati svoje poteze.

Analize o boljem pregovaračkom položaju Slovenije nakon uklapanja u "europski kontekst" zakazale su i zbog velikog interesa Europe za Hrvatsku i zbog spretne vanjske politike premijera Sanadera, drži "Delo".

"Sanaderova je Hrvatska na međunarodnoj pozornici spretnija nego što se činilo da će biti, njegova vlada ima dotjeranu politiku odnosa s javnošću. Hrvatska je dobila pozitivno mišljenje Europskog povjerenstva a uskoro bi trebala dobiti i pozitivno mišljenje Europskog vijeća o kandidaturi", podsjeća list, dodajući da je riječ o vladi koja se ponaša suvereno i koja "zna što hoće".

"Ako je Slovenija možda smatrala da u rukama ima adut kojim će Hrvatsku sputavati na tom putu, prevarila se. Europski interes za Hrvatsku znatno je veći nego što se činilo", zaključuje "Delo", napominjući da je zato jedini pravi pravac za Sloveniju - potpora susjednoj državi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙