FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

završen novinarski obilazak TURISTIČKe ZONe "PO KUPI I ŽUMBERKU"

SVETA GERA, 22. svibnja 2004. (Hina) - U skladu sa Sporazumom omalograničnom prometu i suradnji (SOPS), Slovenija i Hrvatska uredilesu Turističku zonu po Kupi i Žumberku na 1665 četvornih kilometara s438 turističkih mjesta, koja je jučer i danas predstavljena slovenskimi hrvatskim medijima, te načelnicima i gradonačelnicima u Turističkojzoni.
SVETA GERA, 22. svibnja 2004. (Hina) - U skladu sa Sporazumom o malograničnom prometu i suradnji (SOPS), Slovenija i Hrvatska uredile su Turističku zonu po Kupi i Žumberku na 1665 četvornih kilometara s 438 turističkih mjesta, koja je jučer i danas predstavljena slovenskim i hrvatskim medijima, te načelnicima i gradonačelnicima u Turističkoj zoni.

Zamjenik slovenskog ministra za Europu Rado Genario rekao je da je slovenski parlament prošlog tjedna jednoglasno prihvatio pet prioriteta za godinu 2004., među kojima je i aktivnost Republike Slovenije u regionalnoj politici i prekograničnoj suradnji. S tim u skladu, Slovenija će izraditi programe i projekte za idućih sedam godina, među kojima je i ulaganje u tu zonu.

Hrvatski veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo schengensku granicu između Hrvatske i Slovenije nazvao je "privremenom" jer Hrvatska brzo "hvata zaostatak". "Ubrzo će se pokazati da je investicija u gradnju novih graničnih prijelaza promašena jer će Hrvatska već krajem ovog desetljeća ući u isti civilizacijski krug s istim pravnim poretkom u kojem je odnedavno Slovenija", rekao je Nobilo.

Turističku zonu po Kupi i Žumberku čine 64 pristaništa i plovna mjesta te kupališta na objema obalama Kupe, 63 biciklističke staze i 65 pješačkih te 55 mjesta za noćenje. U policijskim postajama, turističkim zajednicama i turističkim informativnim centrima na hrvatskoj i slovenskoj strani turisti će uskoro moći kupiti propusnice koje će im omogućiti slobodnije kretanje i prijelaz državne granice izvan graničnih prijelaza, a stajat će 200 tolara ili 23 kune.

Tijekom dvodnevnoga studijskog putovanja hrvatski i slovenski novinari obišli su biciklističke i pješačke staze te upoznali čari raftinga, a predstavljanje Turističke zone završava na Svetoj Geri na Žumberku.

Hrvatska i Slovenija već imaju četiri zajedničke turističke zone, a tek otvorenoj po Kupi i Žumberku za nekoliko tjedana trebala bi se pridružiti još jedna "Kras-Istra-More".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙