FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Primorac o institutu za istraživanje života

SPLIT, 3. lipnja 2004. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športaDragan Primorac danas je u Splitu bio nazočan sjednici sveučilišnogSenata, na kojoj je prihvaćena nova strategija provedbe projektaMediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu, čiji jeosnivač međunarodno priznati znanstvenik Miroslav Radman, odnosnoodlučeno je da se Sveučilište od sada, kao jedan od osnivača,aktivnije uključi u taj projekt.
SPLIT, 3. lipnja 2004. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac danas je u Splitu bio nazočan sjednici sveučilišnog Senata, na kojoj je prihvaćena nova strategija provedbe projekta Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu, čiji je osnivač međunarodno priznati znanstvenik Miroslav Radman, odnosno odlučeno je da se Sveučilište od sada, kao jedan od osnivača, aktivnije uključi u taj projekt.

Ministar Primorac kazao je kako je odlučeno da se u projekt Instituta, koji je do sada funkcionirao kao privatna ustanova, uključi Sveučilište u Splitu, kao pretpostavka za nastavak radova i preduvjet za nastavak financiranja projekta, čije je ostvarenje do sada bilo usporeno. Država u Mediteranski institut za istraživanje života, koji drži jednim od najvažnijih znanstvenih projekata u Hrvatskoj, planira uložiti oko 30 milijuna kuna, bez ulaganja u opremu za što je zadužen profesor Radman.

Do sada je u izgradnju, to jest u obnovu zgrade u sklopu kompleksa vile Dalmacija, utrošeno oko 9,5 milijuna kuna, a ove je godine u proračunu osigurano još 7 milijuna. Do sada, prema ministrovim riječima, nije bilo trošenja novca izvan zakonskih okvira, ali drži kako bi se ubuduće troškovnici mogli reducirati uz veću kontrolu troškova. Naglasio je kako je suradnja s profesorom Radmanom bila iznimno dobra te da će tako biti i ubuduće, no za trošenje državnog novca potrebno je u ostvarenje projekta uključiti Sveučilište.

Kako profesor Radman, idejni začetnik Instituta, živi većim dijelom godine u Francuskoj, Ministarstvo će u suradnji sa Sveučilištem i profesorom Radmanom odrediti rokove i odrediti nositelje projekta, nakon što su ga neki ljudi napustili, među kojima i dosadašnji ravnatelj Bruno Gjakun. Naglasivši kako neće dopustiti nikakve opstrukcije projekta, te da traži transparentnost svih koji su u njega uključeni, ministar je najavio kako će vrlo brzo radovi krenuti "punom parom", što znači da će i novac brzo trošiti, ali će istodobno inzistirati da se istraživački projekti što prije pokrenu, istaknuvši kako bi bilo bolje da se današnji susret dogodio puno ranije, jer bi puno toga već bilo napravljeno.

Uključivanje Sveučilišta u Institut, naglasio je ministar, omogućit će ostvarenje zamišljenih istraživačkih projekata, jednim dijelom će osigurati i povratak hrvatskih znanstvenika iz inozemstva, a Splitu, u kojemu je molekularna medicina prisutna od 1992. kada je sadašnji ministar Primorac zajedno s dr. Šimunom Anđelinovićem pokrenuo forenzički projekt pri splitskoj Kliničkoj bolnici i Medicinskim fakultetom, dat će prepoznatljivost kakva mu pripada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙