FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Izabrana djela Blaženke Despot"

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Nakladnici Institut za društvenaistraživanja u Zagrebu i Ženska infoteka predstavili su večeras uzagrebačkoj knjižnici "Bogdana Ogrizovića" knjigu "Izabrana djelaBlaženke Despot" koju je uredila Gordana Bosanac.
ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) - Nakladnici Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Ženska infoteka predstavili su večeras u zagrebačkoj knjižnici "Bogdana Ogrizovića" knjigu "Izabrana djela Blaženke Despot" koju je uredila Gordana Bosanac.

O knjizi su govorile Jasenka Kodrnja s Instituta za društvena istraživanja, Đurđa Knežević iz Ženske infoteke, Nadežda Čačinović i Gordana Bosanac sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Knjiga "Izabrana djela Blaženke Despot" (257 str.) sastavljena je od četiriju poglavlja. U prvom poglavlju urednica knjige Gordana Bosanac piše o djelu Blaženke Despot i objavljuje kronologiju njezina života.

U drugom poglavlju objavljeni su radovi Branke Brujić, Gordane Škorić, Zorana Žugića, Gordane Bosanac, Vlaste Ilišin, Jasenke Kodrnje, Nikole Skledara i Gordane Škorić o filozofiji Blaženke Despot, a u trećem poglavlju objavljena je bibliografija njezinih radova i radova o njoj.

U četvrtom poglavlju objavljeni su Despotičini eseji iz područja humaniteta tehničkoga društva, kritike ideologijskoga diskursa, slobodnoga vremena i kulture, feminizma, novih socijalnih pokreta i new agea.

Djelo Blaženke Despot jest arhiviranje ženske memorije, rekla je Kodrnja i dodala kako joj je bavljenje sporednim pitanjima omogućilo moćnu poziciju kojom je dekonstruirala mit o filozofiji Zapada.

Blaženka se Despot uspješno i znalački kreće kroz nekoliko znanstvenih diskursa, rekla je Bosanac, dodavši kako je ovladala njihovom raznolikošću i sintezom.

Blaženka Despot (1930.-2001.) predavala je "Osnove marksizma" i "Teoriju i praksu socijalističkoga samoupravljanja" na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu. Surađivala je s centrima za društvena istraživanja i marksističkim centrima pri republičkim komitetima i CK SKJ.

Objavila je više knjiga među kojima "Ideologija proizvodnih snaga i proizvodna snaga ideologije" i "New age i Moderna".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙