FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: USPOREN GOSPODARSKI RAST U HRVATSKOJ?

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Gospodarski rast u Hrvatskojvjerojatno će ove godine biti usporen i dosegnut će 3,0 do 4,0 postopod pritiskom velikog vanjskog duga, prenosi austrijska agencija APAprognozu iz netom objavljene studije bečkog Instituta za gospodarskaistraživanja (Wifo) i Bečkog instituta za međunarodne usporedbe ugospodarstvu (WIIW).
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Gospodarski rast u Hrvatskoj vjerojatno će ove godine biti usporen i dosegnut će 3,0 do 4,0 posto pod pritiskom velikog vanjskog duga, prenosi austrijska agencija APA prognozu iz netom objavljene studije bečkog Instituta za gospodarska istraživanja (Wifo) i Bečkog instituta za međunarodne usporedbe u gospodarstvu (WIIW).

Istodobno su kandidati za pristup EU-u iz jugoistočne Europe počeli bilježiti i prve uspjehe u procesu restrukturiranja gospodarstva koji se velikim dijelom temelji na preusmjeravanju tokova međunarodnih investicija u te zemlje dok su Mađarska i Slovenija 2003. i same postale neto-izvoznici izravnih ulaganja, ističu autori studije.

Autori studije Wifo-a i WIIW-a prognoziraju i dinamičan proces oporavka u "dosada razmjerno zaostalim zemljama" poput Bugarske i Rumunjske ali i u Rusiji i Ukrajini, koje bi mogle smanjiti zaostajanje za novim članicama EU-a, prenosi agencija.

Srbija i Crna Gora i Makedonija ostvarit će vjerojatno gospodarski rast od 3,0/4,0 odnosno 4,0/4,0 posto i suočavaju se s teškom zadaćom prevladavanja nasljeđa prošlih sukoba, ističu Wifo i WIIW.

Osam novih članica EU-a i dalje će bilježiti ubrzavanje gospodarskog rasta pa će se njihov BDP i dalje približavati razini u EU-u, napominju autori studije, dodajući da će najveću stopu rasta ostvariti tri baltička "tigra" - Litva, Estonija i Letonija. Nadalje, u svim novim članicama EU-a - uz iznimku Letonije i Litve - BDP je već prekoračio razinu iz razdoblja prije transformacije, ističu Wifo i WIIW.

Polagano oživljavanje konjunkture u "starim" članicama EU-a dodatno će pojačati potražnju za proizvodima iz novih članica, koje će istodobno postati i konkurentnije, prenosi APA prognozu autora studije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙