FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OČEKIVANA ŽIVOTNA DOB: SVE MANJE RAZLIKE IZMEĐU MUŠKARACA I ŽENA

PARIZ, 2. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Žene još u prosjeku žive duže odmuškaraca, ali očekivana životna dob danas brže raste u muškaraca negou žena, prema istraživanju Francuskog državnog instituta zademografska istraživanja (INED) koji je proučavao šestvisokorazvijenih zemalja, među kojima i Francusku.
PARIZ, 2. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Žene još u prosjeku žive duže od muškaraca, ali očekivana životna dob danas brže raste u muškaraca nego u žena, prema istraživanju Francuskog državnog instituta za demografska istraživanja (INED) koji je proučavao šest visokorazvijenih zemalja, među kojima i Francusku.

"U Francuskoj je razlika u očekivanoj životnoj dobi u 2003. bila tek sedam godina, dok je u 80-im bila najveća, 8,2 godine", tvrdi INED.

Očekivana životna dob za žene u Francuskoj danas je 82,8 godina, a za muškarce 75,3 godine, dok je 1980. bila 78,4 i 70,2 godine.

Ista tendencija postoji u ostalim zemljama za koje se provodilo istraživanje u dvadesetogodišnjem razdoblju (Engleska-Wales, Sjedinjene Države, gdje se razlika između muškaraca i žena smanjila za dvije godine, Švedska i Italija).

Jedina iznimka je Japan, gdje se razlika između spolova u očekivanoj životnoj dobi povećala (6,9 godina u žensku korist u 2003., dok je 1980. bila 5,3 godine).

Odgovarajući na pitanje što je uzrok takve tendencije, INED podsjeća na razloge veće muške smrtnosti: "Više se bave rizičnim zanimanjima, više piju alkohol, više puše i više vremena provode u automobilu, pa ih ranije i jače pogađaju društvene bolesti".

"Muškarci su postupno promijenili ponašanje i počeli se više brinuti o svom zdravlju, izvlačeći, poput žena, korist iz uspjeha u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti", dodaje INED.

No veća smrtnost muškaraca ne smanjuje se u svakom životnom razdoblju, a "rizik od smrtnog slučaja puno je veći u muškaraca u dvadesetim godinama: vjerojatnost da će umrijeti u toj godini triput je veća nego u žena istih godina".

Što se tiče japanske iznimke (gdje se razlika između muškaraca i žena što se tiče očekivane životne dobi povećava u korist žena), ona pokazuje da se i "uz najveću očekivanu životnu dob u svijetu razlike između zdravlja muškaraca i žena još mogu povećati".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙