FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUD ZABRANIO OBJAVLJIVANJE SEVERININE VIDEO KASETE; SNIMKE OSVANULE NA JOŠ JEDNOM PORTALU

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Internet portalu Index.hr sud je danaszabranio objavljivanje i distribuiranje video snimke spolnog odnosapjevačice Severine Vučković, a njezini su opunomoćenici istodobnopodnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je spornu snimkuobjavila na drugom Internet portalu.
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Internet portalu Index.hr sud je danas zabranio objavljivanje i distribuiranje video snimke spolnog odnosa pjevačice Severine Vučković, a njezini su opunomoćenici istodobno podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je spornu snimku objavila na drugom Internet portalu.

Na prijedlog Severininih odvjetnika zagrebački Općinski sud odredio je privremenu mjeru zabrane objavljivanja i distribuiranja video snimke, a u slučaju kršenja te zabrane tvrtki "Prva stranica", koja je nakladnik Internet portala Index.hr, zapriječena je novčana kazna od 20 tisuća kuna. Odlukom suda zabrana će biti na snazi do okončanja parnice koju je Severina dužna pokrenuti u roku od 15 dana.

U obrazloženju sudske odluke navodi se da je Index.hr na svojoj web stranici objavio pet fotografija sa sporne video snimke te tekst s naslovom "Ljudi, imamo pornić sa Severinom" koje je povukao kada se otkrilo da je originalna snimka ukradena.

Sud smatra da tekst i fotografije nemaju veze sa Severininom javnom djelatnošću te da joj je time vjerojatno povrijeđeno pravo na privatnost, dostojanstvo, ugled i čast, što treba utvrditi u parnici. Sud je zaključio da bi ponovnim objavljivanjem fotografija mogla nastupiti nenadoknadiva šteta za Severinu, pa je odlučio donijeti privremenu mjeru i zabraniti daljnje objavljivanje i distribuciju.

Severinini odvjetnici danas su zagrebačkoj policiji i Općinskom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je jučer spornu video snimku učinila dostupnom na jednom drugom Internet portalu, što je, tvrde odvjetnici, privuklo oko 100 tisuća posjetitelja.

U kaznenoj prijavi se tvrdi da je počinitelj gledanje snimke naplačivao i na tome zaradio.

Podsjećaju da je snimka objavljena unatoč javnom objavi pjevačice da joj je ukradena 2002. i pozivu da se ne objavljuje i distribuira, odvjetnici tvrde da je nepoznata prijavljena osoba počinila kazneno djelo nedozvoljene uporabe autorskog djela.

Severinini odvjetnici jučer su najavili privatnu tužbu protiv nakladnika Index.hr za naknadu štete, a protiv glavnog urednika tog portala Matije Babića kaznenu prijavu zbog nedozvoljene uporabe autorskog djela. Uz to, Severina je zagrebačkoj policiji kazneno prijavila nepoznatog počinitelja zbog krađe video kamere i kasete sa spornim filmom.

Hrvatska glazbena unija (HGU) pozvala je danas Vladu i Hrvatski sabor da "drastičnim zakonskim mjerama" zaštiti pravo svih svojih građana na privatnost i osobni život.

U priopćenju koje je potpisao glavni tajnik HGU Siniša Doronjga kaže se kako je neukusno i neodogovorno poigravanje ljudskim i profesionalnim sudbinama zlouporaba slobode medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙