FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

USTAVNI SUD PRIHVATIO DVIJE TUŽBE ZBOG ODUGOVLAČENJA POSTUPKA

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Ustavni sud danas je prihvatio dvijetužbe zbog odugovlačenja sudskih postupaka na općinskim sudovima uZagrebu i Osijeku, od kojih je slučaj pred osječkim sudom, dopodnošenja ustavne tužbe, trajao gotovo 21 godinu.
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) - Ustavni sud danas je prihvatio dvije tužbe zbog odugovlačenja sudskih postupaka na općinskim sudovima u Zagrebu i Osijeku, od kojih je slučaj pred osječkim sudom, do podnošenja ustavne tužbe, trajao gotovo 21 godinu.

Sporni slučaj pred osječkim Općinskim sudom vodi se od 1982., kada je jedan mještanin Čepina tužio Kliničku bolnicu Osijek, radi naknade štete koju je, kako smatra, pretrpio uslijed nepravovremenog liječenja.

Smatrajući da su mu u "maratonskom" postupku povrijeđena ustavna prava na suđenje u razumnom roku Čepinac je u listopadu 2002. podnio tužbu Ustavnom sudu.

Većinom glasova Ustavni sud danas je potvrdio navode iz tužbe, pa je podnostitelju odlučio dodijeliti naknadu od 7.500 kuna. Osim toga Ustavni je sud obvezao Općinski sud u Osijeku, pred kojim je spor za naknadu štete pokrenut u siječnju 1982., da presudu mora donijeti u najkraćem mogućem roku, ne duljem od šest mjeseci.

Slična odluka donesena je i na tužbu Zagrepčanina, koji od 1990. na zagrebačkom Općinskom sudu vodi spor zbog osporavanja očinstva.

Utvrdivši da taj postupak predugo traje Ustavni sud, zbog povrede ustavnog prava, Zagrepčaninu je odredio naknadu od 6.800 kuna, a zagrebački je Općinski sud zadužen da odluku u ovom postupku donese najkasnije za šest mjeseci.

Ustavni sud danas je, temeljem tužbe grada Rijeke, pobio i odluku Vrhovnog suda, kojom su, kažu, povrijeđena ustavna prava o jednakosti pred zakonom. Odlukom Vrhovnog suda, kako je istaknuto, pogrešno je primijenjena odredba Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, jer je Vrhovni sud zauzeo mišljenje da pravo na popust pri kupnji stanova imaju samo žrtve Domovinskog rata, a ne i ratni vojni invalidi II. svjetskog rata, kao što je slučaj u ovom predmetu.

Predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić rekao je da je od početka godine taj sud primio oko 2.200 predmeta, što je oko 440 predmeta mjesečno.

Iako se mjesečno rješava više od 330 predmeta, a trenutno je u radu ukupno 6.079 predmeta, na kraju godine Ustavni bi sud mogao računati na zaostatak od oko pet tisuća predmeta, kazao je Klarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙