FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ABU GHRAIB, ZLOGLASNI ZATVOR U DOBA SADAMA HUSEINA I KOALICIJSKIH SNAGA

BAGDAD, 25. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Zatvor Abu Ghraib, čije jerušenje u ponedjeljak najavio američki predsjednik George W. Bushnakon skandala s mučenjima iračkih zatvorenika, glavni je zatočeničkicentar u Iraku, a na tom mjestu vršene su i masovne egzekucije imučenja pod režimom Sadama Huseina.
BAGDAD, 25. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Zatvor Abu Ghraib, čije je rušenje u ponedjeljak najavio američki predsjednik George W. Bush nakon skandala s mučenjima iračkih zatvorenika, glavni je zatočenički centar u Iraku, a na tom mjestu vršene su i masovne egzekucije i mučenja pod režimom Sadama Huseina.

"Pod diktatorskim režimom, zatvori poput Abu Ghraiba bili su simboli smrti i mučenja. Taj isti zatvor postao je simbolom sramotnog ponašanje pojedinih američkih vojnika koji su osramotili našu zemlju i obezvrijedili naše vrijednosti", kazao je u ponedjeljak navečer američki predsjednik.

Koalicijske snage u iračkim zatvorima drže 11.000 zatvorenika, od čega njih 3.400 u Abu Ghraibu, zatvoru kojem je SAD daoi novo ime - "Popravni centar Bagdad".

Skandal je izbio 28. travnja, nakon što su objavljene fotografije o tome kako američkih vojnici zlostavljaju zatvorenike u Abu Ghraibu, koji se nalazi tridesetak kilometara zapadno od Bagdada.

Snimke iračkih zatvorenika, glava prekrivenih vrećama, zavezanih za rešetke, ili golih na podu pod podrugljivim pogledima američkih vojnika, zadale su težak udarac imidžu operacije koja je trebala Iraku donijeti demokraciju i poštivanje ljudskih prava.

Taj skandal, koji je američka administracija u prvo vrijeme predstavljala kao ograničeni incident u kojem je sudjelovalo samo nekoliko vojnika, otada potresa vojnu i vladinu hijerarhiju SAD-a.

Prošloga je tjedna objavljen prvi video-snimak kao i nove, posebice eksplicitne fotografije, te svjedočanstva o mučenjima, seksualnom ponižavanju, i uvredama vjerskog karaktera.

U doba Sadama Huseina, tisuće političkih zatvorenika bile su mučene i ubijane u tom zatvoru.

Samo tijekom 1984. godine u Abu Ghraibu ubijeno je 4.000 zatvorenika, prema internet-stranici jedne skupine nezavisnih američkih istražitelja. Prema istom izvoru u listopadu 2001. u tom su zatvoru ubijena 23 politička zatvorenika.

Protivnici Sadama Husiena u Abu Ghraibu su korišteni kao pokusni kunići za iračko kemijsko i biološko oružje.

Zatvor je tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća izgradila jedna britanska tvrtka. On se prostire na 115 hektara, okružen je visokim zidovima i bodljikavom žicom.

U Abu Ghraibu bilo je do 2001. i do 15.000 zatvorenika, koji su bili podijeljeni u skupine od po 40 zatvorenika koji su živjeli u ćelijama veličine 16 kvadrata.

Sadam Husein u listopadu 2002. odredio je opću amnestiju i zgrada zloglasnog zatvora je praktički potpuno ispražnjena, a u njemu je tada ostao samo mali broj zatvorenika koji su bili optuženi za špijunažu u korist Izraela ili SAD-a.

SAD je u skandalu koji je uslijedio nakon objave o mučenjima optužio sedam vojnika, a jednog već i osudio na kaznu zatvora. Američki vojnik koji je priznao da je sudjelovao u mučenjima iračkih vojnika, dobio je maksimalnu kaznu u visini od godinu dana zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙