FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCHROEDER: OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE - SREDSTVO BORBE PROTIV SIROMAŠTVA I TERORIZMA

BONN, 3. lipnja 2004. (Hina) -
BONN, 3. lipnja 2004. (Hina) -

Pojačana primjena obnovljivih izvora energije uspješni je instrument u borbi protiv globalne opasnosti od terorizma i rastućeg siromaštva, rekao je u četvrtak njemački kancelar Goerhard Schroeder govoreći na bonnskoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije.

On je dodao da su najnoviji napadi u Saudijskoj Arabiji na "najdramatičniji način" pokazali su do koje je mjere svjetsko gospodarstvo ranjivo.

Govoreći na otvaranju sastanka ministara zaštite okoliša, koji se održava u sklopu bonnske konferencije o obnovljivim izvorima energije, Schroeder je rekao da visoke cijene nafte i nestabilno stanje na Bliskom istoku čine pojačanu primjenu obnovljivih izvora energije nezamjenjivom te dodao da je došlo vrijeme za radikalnu promjenu pristupa energetskom problemu.

Njemački kancelar je predzadnjeg dana konferencije ukazao i na katastrofalne posljedice najnovijeg rasta cijena nafte po svjetsko gospodarstvo. Rekordne cijene nafte spriječavaju razvoj gospodarstva u razvijenim zemljama a siromašne dijelove svijeta gura u još veću zaduženost, naglasio je Schroeder. "Zbog rekordnih cijena zemlje u razvoju trenutno izdaju 60 milijardi dolara više za naftu što je više od iznosa kojeg razvijene zemlje godišnje izdvajaju za pomoć tzv. zemljama trećeg svijeta. Naš cilj bi stoga trebao biti da se do 2015. jednoj milijardi stanovnika omogući pristup struji i grijanju iz obnovljivih izvora energije", zaključio je Schroeder.

Njemački kancelar je obećao da će njegova zemlja i dalje svesrdno pomagati razvoj alternativnog pristupa energiji. Tako će Njemačka financirati nekoliko centara u zemljama u razvoju gdje bi se lokalnom stanovništvu pružale osnovne spoznaje o upotrebi i primjeni obnovljivih izvora energije.

Njemački ministar zaštite okoliša Juergen Trittin je zaključio da je bonnska konferencija koja se održava pod nazivom "Renewables 2004" dosad pokazala spremnost sudionika na promjene. Sudionici konferencije bi u petak, na kraju četverodnevnog susreta trebali prihvatiti rezoluciju kojom bi se zemlje potpisnice obvezale na proširenu primjenu obnovljivih izvora energije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙