FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRIJEDLOG O SPORIJEM ZATVARANJU NUKLEARKI U NJEMAČKOJ

BONN, 3. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Prijedlog da Njemačka razmotri neštosporije zatvaranje svojih nuklearnih kapaciteta za proizvodnju strujestigao je danas iz posve neočekivanog smjera - od vodećeg proizvođačaelektrične struje iz vjetroelektrana.
BONN, 3. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Prijedlog da Njemačka razmotri nešto sporije zatvaranje svojih nuklearnih kapaciteta za proizvodnju struje stigao je danas iz posve neočekivanog smjera - od vodećeg proizvođača električne struje iz vjetroelektrana.

Fritz Vahrenholt, predsjednik uprave RePowera, jedne od vodećih njemačkih kompanija za proizvodnju struje iz energije vjetra, dao je takvu izjavu na jednoj bavarskoj radio postaji tijekom svojeg sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji o obnovljivoj energiji u Bonnu.

"Moramo poduzeti sve što bi nas učinilo neovisnima o šeicima i o ovoj eksplozivnoj situaciji koja prijeti našim ekonomskim pozicijama", izjavio je Vahrenholt, misleći na njemački uvoz nafte.

Da bi se to postiglo potrebna je golema ekspanzija sektora obnovljive energije, koji bi ekonomski konkurentan mogao postati tek za 10 do 15 godina, rekao je. No, do tada bi trebalo razmotriti može li si Njemačka dati nešto 'prostora za disanje' tako da se nešto kasnije nego što je planirano povuče iz proizvodnje nuklearne energije, dodao je.

Po strategiji o kojoj je postignut konsenzus između vladajuće koalicije i snažnih njemačkih energetskih koncerna, posljednja nuklearka u toj zemlji trebala bi biti zatvorena oko 2020.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙