FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCHROEDER: ZAPAD MORA SMANJITI OVISNOST O NAFTI

BONN, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Nedavni teroristički napadi uSaudijskoj Arabiji i Iraku pokazuju potrebu za smanjenjem ovisnosti obliskoistočnoj nafti, kako bi se izbjeglo ucjenjivanje zapada naftom,kazao je danas njemački kancelar Gerhardt Shcroeder.
BONN, 3. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Nedavni teroristički napadi u Saudijskoj Arabiji i Iraku pokazuju potrebu za smanjenjem ovisnosti o bliskoistočnoj nafti, kako bi se izbjeglo ucjenjivanje zapada naftom, kazao je danas njemački kancelar Gerhardt Shcroeder.

Schroederove izjave na Međunarodnoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije dolaze u vrijeme kada i njemačka oporba poziva na odustajanje od planiranog gašenja proizvodnje nuklearne energije u toj zemlji.

"Nedavni događaji u Saudijskoj Arabiji i Iraku dramatično ilustriraju koliko je važno na raspolaganju imati zalihu energenata iz što je moguće više izvora radi sigurnosnih razloga", kazao je Schroeder. "Moramo biti svjesni toga da nas je jednostrana ovisnost svjetskog gospodarstva o nafti učinila mnogo ranjivijima na sve oblike terorizma", dodao je Schroeder.

Schroeder, koji je bio najavio da će čelnici Skupine osmorice situaciju na tržištu energenata raspraviti na summitu u SAD-u sljedećega tjedna, kazao je kako visoke cijene nafte uzrokuju globalnu štetu gospodarskom oporavku.

"Visoke cijene energenata, trenutno nafte, blokiraju gospodarski razvoj na globalnoj razini. Prijete osujetiti rast razvijenih gospodarstava i koče globalnu borbu protiv gladi i siromaštva", kazao je Schroeder.

Jedan od temelja politike Schroederove vlade, koalicije Socijaldemokrata i Zelenih, postupno je ukidanje korištenja nuklearne energije i prijelaz na obnovljive izvore energije kao što su solarna i energija vjetra No, visoke cijene nafte i ugljena oživjele su pozive na promjenu tog pristupa energetici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙