FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENA SIROVE NAFTE NA AMERIČKOM TRŽIŠTU REKORDNIH 42,45 USD

LONDON, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte naameričkom tržištu danas su dosegnule nove rekordno visoke razine zbogzabrinutosti da bi val nasilja islamskih militanata u SaudijskojArabiji mogao destabilizirati tog najvećeg svjetskog izvoznika sirovenafte.
LONDON, 2. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na američkom tržištu danas su dosegnule nove rekordno visoke razine zbog zabrinutosti da bi val nasilja islamskih militanata u Saudijskoj Arabiji mogao destabilizirati tog najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte.

Barel nafte na tržištu u New Yorku dosegnuo je tako cijenu od 42,45 dolara - novu najvišu razinu u zadnjih 21 godinu otkad je to terminsko tržište utemeljeno. Potom se njegova cijena spustila za 35 centi, na 41,98 dolara, dok je nafta Brent u Londonu pojeftinila za 45 centi, na 38,63 dolara.

Cijene nafte jučer su skočile za 2,45 dolara ili šest posto, nakon što su subotnji napadi u saudijskom naftnom gradu Khobaru potaknuli zabrinutosti glede sposobnosti vladajuće saudijske kraljevske obitelji da zaustavi val nasilja islamskih militanata. Najnoviji rast cijena izazvao je dvojbe glede toga hoće li očekivano povećanje isporuka na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak u Bejrutu biti dovoljno da se obuzdaju cijene.

Vijesti o današnjem novom oružanom napadu na Amerikance u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, iako nije bilo dojava o žrtvama, pojačao je zabrinutosti trgovaca da bi napad na Khobar mogao označiti početak vala ofenziva al-Qaede kako bi se prekinule saudijske isporuke nafte.

"Svi su nervozni nakon ovih napada", kazao je Edward Meir iz Man Energyja u Londonu. "Jedino Saudijska Arabija ima viškove kapaciteta, a ako njezine isporuke budu prekinute, moglo bi doći do beznadne situacije", kazao je Tony Nunan, menadžer odjela za naftno poslovanje Mitsubishi Corp. u Tokiju.

Kuvajt je objavio kako pojačava sigurnosne mjere na svojim naftnim postrojenjima te se koordinira s proizvođačima u Zaljevu, odnosno Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Katarom, kako bi se zaštitili od napada. Rijad je objavio da će održavati isporuke iz svojih budno čuvanih naftnih postrojenja. Već je obećao povećati proizvodnju na devet milijuna barela dnevno u nastojanju obuzdavanja cijena, te je pozvao OPEC da poveća proizvodne kvote za dva do 2,5 milijuna barela dnevno. Ministri kartela na svome će sastanku u Bejrutu razmotriti saudijski prijedlog.

UAE, jedini s viškovima kapaciteta uz Saudijce u OPEC-u, najavio je danas povećanje svoje proizvodnje za 400 tisuća barela dnevno u lipnju. "UAE će proizvesti dodatnih 400.000 barela nafte dnevno iznad svojih kvota u lipnju", izjavio je ministar nafte Obaid al-Nasseri.

OPEC već proizvodi više od dva milijuna barela dnevno iznad postojeće službene razine proizvodnje, u visini 23,5 milijuna barela dnevno, a neki ministri kartela kažu da je možda malo toga što još mogu učiniti za obuzdavanje rastućih cijena. "Čimbenik straha ne možemo kontrolirati, voljeli bi da možemo, no učinit ćemo nešto", kazao je katarski ministar nafte Abdullah al-Attiyah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙