FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR JAČA U OČEKIVANJU GOVORA DUŽNOSNIKA FED-A

LONDON, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimtržištima zabilježio oporavak prema važnijim svjetskim valutama,nadoknadivši tako gubitke ostvarene prijašnjih dana, budući su seulagači u očekivanju rasta američkih kamatnih stopa odlučili na kupnjeameričke valute.
LONDON, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim tržištima zabilježio oporavak prema važnijim svjetskim valutama, nadoknadivši tako gubitke ostvarene prijašnjih dana, budući su se ulagači u očekivanju rasta američkih kamatnih stopa odlučili na kupnje američke valute.

U takvim je okolnostima dolar ojačao 0,7 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,1926 dolara. Ojačao je i nekih 0,5 posto prema jenu, dosegnuvši 113,41 jen. Gotovo jedan posto dobio je na vrijednosti prema švicarskom franku i britanskoj funti.

Ulagači su odlučili poduzeti kupovine dolara, budući se očekuje skoro povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, što bi povećalo atraktivnost američke valute.

"Prekretnice u ciklusu kamatnih stopa uvijek su traumatična vremena. Postoji čitav niz potpuno novih okolnosti i ljudi su uvijek nesigurni glede onoga što će događa. Potražnja za dolarom u ovome trenutku jača, " kazao je valutni analitičar iz Mellon Financiala, Ian Gunner.

Nadalje, analitičari nestrpljivo iščekuju današnje govore čelnika i drugih visokih dužnosnika američke središnje banke Fed, kako bi procijenili koliko će agresivno Fed krenuti s podizanjem kamatnih stopa nakon što ih 11 mjeseci drži na najnižim razinama u zadnjih 46 godina, u visini jedan posto.

"Europske valute našle su se na jačem udaru zbog očekivanja današnjeg govora dužnosnika Fed-a Bena Bernankea, koji bi možda mogao ukazati da će američke kamatne stope brzo rasti", kazao je Mark McFarland, valutni strateg u UBS-u u Londonu.

S druge strane, pad cijena dionica na japanskim tržištima, nakon dvodnevnog snažnog rasta, pomogao je slabljenju jena. Osim toga, loše po jen djelovala je i vijest iz agencije za određivanje kreditnih rejtinga Fitch da će njezine procjene japanskog rejtinga ostati negativne unatoč oporavku tog gospodarstva. Jen je danas neznatno promijenjen prema euru, koji trenutno iznosi 135,31 jen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙