FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR NA NAJNIŽOJ RAZINI U ZADNJA DVA TJEDNA PREMA EURU

LONDON, 21. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimtržištima zabilježio najnižu razinu u posljednja dva tjedna prema eurui jenu, uslijed dvojbi ulagača u pogledu brzine podizanja kamatnihstopa izazvanih najnovijim komentarima dužnosnika američke središnjebanke Fed.
LONDON, 21. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim tržištima zabilježio najnižu razinu u posljednja dva tjedna prema euru i jenu, uslijed dvojbi ulagača u pogledu brzine podizanja kamatnih stopa izazvanih najnovijim komentarima dužnosnika američke središnje banke Fed.

Dolar je u takvim okolnostima oslabio više od pola posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2014 dolara. Prema jenu je oslabio nekih 0,8 posto, te trenutno stoji 111,95 jena.

Guverner odbora Feda Ben Bernanke jučer je izjavio da bi banka trebala podizati kamatne stope postupnom brzinom, razočaravši mnoge sudionike tržišta koji su očekivali agresivnije povećanje radi ohlađivanja brzo rastućeg američkog gospodarstva. Dok im očekivani povrat po američkim depozitima izgleda manje privlačnim, ulagači su se odlučivali na prodaje dolara, srušivši mu vrijednost prema drugim značajnijim svjetskim valutama.

"Komentari Bernankea izazvali su veći oprez ulagača u pogledu agresivnog povećanja američkih kamatnih stopa", kazao je Shahab Jalinoos, valutni strateg iz ABN Amro.

Funta je također zabilježila najveću razinu u zadnja dva tjedna prema dolaru, dosegnuvši 1,7950 dolara, nakon što su podaci o hipotekarnom kreditiranju potaknuli očekivanja da će britanske kamatne stope rasti u ovoj godini još nekoliko puta. Jen je pored dobitaka prema dolaru ojačao i u odnosu na euro, koji trenutno iznosi 134,48 jena.

U odsustvu značajnijih podataka iz američkog gospodarstva, pozornost je usmjerena sastanku ministara financija sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7, koji se ovoga vikenda održava u New Yorku, te neformalnom okupljanju ministara nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u Amsterdamu. Na oba sastanka raspravljat će se o visokim cijenama nafte i njihovom utjecaju na svjetsko gospodarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙