FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MAKEDONCI ZBOG CARINSKIH PROPISA NEĆE MOĆI NA JADRAN

SKOPLJE, 1. lipnja 2004. (Hina) - Pod naslovom "Hrvatski carinici nevole makedonske turiste" skopski list "Vreme" u broju od utorka pišekako makedonski građani ove godine neće moći uživati na hrvatskomJadranu jer se na granici od turista traži da pokažu 100 eura po osobiza svaki dan boravka.
SKOPLJE, 1. lipnja 2004. (Hina) - Pod naslovom "Hrvatski carinici ne vole makedonske turiste" skopski list "Vreme" u broju od utorka piše kako makedonski građani ove godine neće moći uživati na hrvatskom Jadranu jer se na granici od turista traži da pokažu 100 eura po osobi za svaki dan boravka.

Tim potezom, zaključuje list, nisu pogođeni samo turisti, već i Makedonci koji imaju rodbinu u Hrvatskoj, a turističke agencije tvrde da im je cjelokupni angažman za Hrvatsku doveden u pitanje, jer zbog ove mjere ne postoji interes za ljetovanje na Jadranu.

List tvrdi i da su posebno neugodni carinici na hrvatsko-bosanskohercegovačkim graničnim prijelazima, gdje se navodno prema makedonskim građanima odnose arogantno i uvredljivo, pa čak i s obiteljima u kojima ima osoba s hrvatskom putovnicom.

Zatim se navode izjave pojedinaca i agencija, kao i skupine mladih, koja je ove godine planirala privatni obilazak Jadrana o čijim su ljepotama slušali i koje bi rado upoznali. Dosta im je, kažu, ljetovanja u Bugarskoj i Turskoj, dok je Grčka postala nedostižno skupa, a k tome makedonskim građanima potrebna je i viza za tu zemlju.

O toj mjeri list je konzultirao konzula u hrvatskom veleposlanstvu u Skoplju koji je potvrdio da se od ljudi koji ulaze u Hrvatsku traži da pokažu od 50 do 100 eura za svaki dan boravka, ali ne svima, već samo onima koji su na neki način sumnjivi carinicima. Konzul Vlado Uzelac tvrdi da je ova mjera na snazi više godina, međutim da su kontrole sada pojačane kako bi se spriječile eventualne zlouporabe, ali da oni koji imaju jamstva i potvrdu o hotelskom smještaju trebaju pokazati manje novaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙