FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka banka pokrovitelj obilježavanja 160. obljetnice opatijskog turizma

OPATIJA/ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Grad Opatija i Zagrebačkabanka potpisali su danas ugovor o pokroviteljstvu obilježavanja 160.obljetnice turizma Grada Opatije, a vrijednost ugovora je 150 tisućakuna koji će biti utrošeni za realizaciju umjetničkog programaprigodnog Festivala Opatija.
OPATIJA/ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Grad Opatija i Zagrebačka banka potpisali su danas ugovor o pokroviteljstvu obilježavanja 160. obljetnice turizma Grada Opatije, a vrijednost ugovora je 150 tisuća kuna koji će biti utrošeni za realizaciju umjetničkog programa prigodnog Festivala Opatija.

Podrška Zagrebačke banke omogućit će realizaciju programa na Ljetnoj pozornici i to opera "Ero s onoga svijeta" i "Nabucco", mjuzikla "Chicago" te gala koncerta opernih arija s gostima iz Genove i "Zurich Opera House".

Pri potpisivanju ugovora gradonačelnik Ranko Vlatković je istaknuo da je Opatija za taj Festival i obilježavanje obljetnice osigurala 900 tisuća kuna.

Iako će cijela ova godina biti u znaku 160. obljetnice opatijskog turizma glavna će se proslava održavati od 12. do 14. lipnja. Tih će se dana obilježiti i Dan Opatije, a uz brojna događanja organizatori izdvajaju podizanje Plave zastave na plaži u Ičićima te otvorenje velike izložbe "Bečka umjetnost plakata oko 1900. godine".

Turistička povijest Opatije počinje 1844. godine kada je riječki patricij, trgovac Higin Scarpa izgradio vilu "Angiolinu" koja je ime dobila po njegovoj tada već pokojnoj supruzi. Osim brojnih prijatelja i poslovnih partnera obitelji Scarpa, u vili su boravili i mnogi uglednici, među kojima 1850. i hrvatski ban Josip Jelačić sa suprugom, dok je cijelu kupališnu sezonu 1860. tu bila supruga cara Ferdinanda I carica majka Marija Ana.

Kasnije, 1882. vilu kupuje austrijsko Društvo Južnih željeznica, koje 1884., nakon nakon svega deset mjeseci gradnje, otvaraju hotel "Kvarner", prvi na istočnoj obali Jadranskog mora.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙